Dabas novērojumu akcija skolēniem „Rādi klasi! … kopā ar bērzu”

07.10.2015

Latvijas Dabas fonds sadarbībā ar Latvijas Universitātes (LU) Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes zinātniekiem 9. oktobrī aicina visus Latvijas skolēnus iesaistīties vienas dienas dabas novērojumu akcijas „Rādi klasi! … kopā ar bērzu” otrajā kārtā. Uzdevums ir pavisam vienkāršs – jāatrod savi klasesbiedri, jāatrod tuvākais bērzs skolas apkārtnē, kurš nu jau ir rudenīgās krāsās, un jāuztaisa kopbilde – klase un bērzs!  Klases fotogrāfiju ar bērzu fonā jāievieto sociālajos tīklos, izmantojot mirkļabirku #raadiklasi. Viena no klasēm laimēs iespēju viesoties modernākajā studiju ēkā Baltijā – jaunajā Latvijas Universitātes Dabas mājā Torņakalnā!

Akcijas mērķis ir skolēniem saistošā veidā parādīt, ka viens no visvieglākajiem un vienkāršākajiem veidiem, kā fiksēt klimata mainību, ir vērot dabu jeb veikt fenoloģiskos novērojumus, jo augi un dzīvnieki visjutīgāk reaģē uz izmaiņām apkārtējā vidē. Aktīvākie dalībnieki var pievērsties rudens fenoloģisko novērojumu pētījumiem pavisam nopietni, iesaistoties ilgtermiņa pētījumā „Fāze. Feno”.

Akcijas “Rādi klasi! … kopā ar bērzu” pirmajā kārtā 9. septembrī 63 klases no visas Latvijas iesūtīja bildes ar savu klasi un bērzu fonā (1.attēls).


1. Attēls. Skolas, kas piedalījās akcijas “Rādi klasi! … kopā ar bērzu” pirmajā kārtā 9. septembrī. 

Latvijā dabas novērojumi ir veikti jau sen, taču pavisam maz ir datu par dabas izmaiņām rudenī. Latvijas Dabas fonds kopš 2008. gada aktīvi iesaista sabiedrību dabas vērošanā, izmantojot portālu Dabasdati.lv. Šobrīd tiek izstrādātas vadlīnijas skolēniem dabas novērojumu veikšanai, kuras būs pieejamas portālā Dabasdati.lv nākamā gada sākumā. Līdzīgas vadlīnijas ir izstrādātas arī citās Eiropas valstīs un skolēni aktīvi iesaistītās fenoloģisko novērojumu reģistrēšanā. Savukārt zinātnieki šos datus pēc tam izmanto klimata mainības pētījumos.

Vairāk informācijas par akciju portālā www.dabasdati.lv.