Daļa Dvietes zirgu devušies uz Horvātiju

21.01.2016
2. janvārī 45 „Konik” šķirnes zirgi no Dvietes palienes ganāmpulka tika pārvesti uz Horvātiju, Likas plakankalni (Lika plato), lai uzsāktu ganīšanu šajā dabas teritorijā. 
 
Pirmie „Konik” šķirnes zirgi Dvietes palienē ieradās 2006.gadā, bet vēlāk ganāmpulks tika papildināts, katru gadu ganāmpulkam pievienojām arī tā pēcnācēji. Šobrīd zirgu skaits bija par lielu Dvietes palienes ganībām, tādēļ, dalot ganāmpulku pa harēmiem, daļa no zirgiem ir devušies uz Horvātiju. Dvietes ganībās palika 75 zirgi.
 
Likas plakankalne (53 000 ha) Horvātijā ietilpst Velebitu dabas parkā (220 000 ha) – vienā no nozīmīgākajām Balkānu dabas teritorijām, kas atrodas Adrijas jūras krastā. Dabas parkā sastopami dabiski meži, dziļi kanjoni, senas atklātas ainavas un interesanta dzīvnieku valsts, kurā ietilpst ģemzes, staltbrieži, brūnie lāči, vilki un lūši. Dabas parkā iekārtoti aizraujoši tūristu maršruti.
 
Kaļķakmens Velebitu kalnu grēda stiepjas 145 km garumā no ziemeļiem uz dienvidiem paralēli jūras krastam. Virzienā no Adrijas jūras rietumos tā strauji paceļas līdz 1757 metriem un austrumu pusē nolaižas Likas plakankalnē. Tur ir Dvietes palienes zirgu jaunā mājvieta.
Lai gan Dvietes palienes zirgi ir mērojuši gandrīz 2000 km uz dienvidiem, tiem būs jāiztur bargi ziemas apstākļi. Plakankalni ziemā var segt vairāk nekā pusmetrs sniega. Dvietes zirgi ir labi pielāgojušies skarbām ziemām. Nedaudz papildus piebarojot ar sienu, tiem vajadzētu iedzīvoties jaunajos apstākļos. Nepierastas zirgiem būs karstās, sausās un vējainās vasaras.
 
Zirgu reintrodukciju organizē Rewilding Europe (Nīderlande) sadarbībā ar Dvietes senlejas pagastu apvienību un ARK Fondu.
 
Jan van der Veen, Ilze Priedniece