Jumta bites - tiešraidē!

18.06.2018

Bites pilsētā un uz jumta? Jā, tagad arī Rīgā ir ienākusi pēdējos gados populārā Eiropas tendence - urbānā dravniecība. Turklāt tas noticis īpaši simboliskā laikā un vietā. 2018. gada 15. jūnijā Rīgas Latviešu biedrība (RLB) atklāja vienu no saviem 150. jubilejas gada notikumiem – projektu “Bites Rīgas vēsturiskajā centrā”, jeb “RLB nama “jumta” bites”, kura ietvaros uz RLB jumta izvietotas 3 bišu saimes.

Projekts tapis, atzīmējot Latvijas 100, RLB 150 gadu jubileju un gatavojoties nākamgad svinēt Latvijas Universitātes (LU) 100 gadu jubileju, kā arī simbolizējot 3 kaimiņu - sadarbības partneru - Latvijas Universitātes, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas un Rīgas Latviešu biedrības sadarbību. 

Projekta ietvaros sadarbības partneru (LU, RLB, JVLMA) bišu saimes mērojas spēkiem par interesantāko bišu saimes nosaukumu, devīzi, raženāko medus ienesumu un garšīgāko medu. Lai to noskaidrotu  RLB namā Vispārēju Dziesmu un deju svētku laikā 2018.gada 8. jūlijā tiks organizēta ievāktā medus izsviešana un garšošana.

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas saimes nosaukums “Mūzas”, devīze – Jo vairāk mūzu, jo saldāks medus! Latvijas Universitātes prorektors Valdis Segliņš informēja, ka par viņu saimes nosaukumu izvēlēts - Familia apium “Alma mater” un par bišu devīzi izvēlēts uzsaukums – Nāc studēt LU, gūsti pats un dod pienesumu Latvijas valstij!  Savukārt projekta inciatoriem – Rīgas Latviešu biedrībai saime nodēvēta par Latviju stiprajām bitēm piešķirot tām RLB moto – Stāvi stipri, strādā droši!

Latvijas Dabas fonds sadarbībā ar SIA "Rewind", savukārt, nodrošina tiešraidi no bišu stropiem uz RLB jumta savā You Tube kanālā.

Rīgas Latviešu biedrības valdes locekle Marija Heislere-Celme atzīst, ka  “RLB nama jumta bišu” projekts ir izaicinājums pašai RLB sagaidot 150. jubilejas gadu un tās sadarbības parteriem Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijai un Latvijas Universitātei – senām akadēmiskām organizācizācijām – augstskolām ar striktu struktūru un funkcijām, lauzt stereotipus un ierasto rutīnu, piekrītot īstenot ko nebijušu 150 gadu vēsturē un Rīgas vēsturiskajā centrā – organizēt bišu saimju sacensību par garšīgāko medu un raženāko saimi. Tas vienlaikus ir arī aicinājums katram no mums  apstāties, atlaist ikdienas steigu, rutīnu un padomāt –kas ir tas medus – pienesums -  ko es  dodu savai pilsētai, zemei  un pasaulei.

Latvijas Dabas fonds uzsver, ka pēdējās desmitgadēs tieši pilsētas kļuvušas par vietām, kur bitēm ir salīdzinoši labvēlīgāki barošanās apstākļi nekā mūsdienu lauku ainavā, kurā notiek intensīvā lauksaimniecība. Pilsētā ir sastopama liela dabas daudzveidība, kas nodrošina bitēm pilnvērtīgu uzturu, un ir mazāks risks saindēties ar pesticīdiem. Tāpēc arī urbānā biškopība kļūst arvien populārāka un saražotais medus ir pilnvērtīgs un tīrs. Tāpat nenoliedzami pilsētas biškopībai – un arī šai jumta bišu tiešraidei – ir izglītojoša nozīme, un tā dod cilvēkiem tik būtisko kontaktu ar dabu un izpratni par tās procesiem. Tajā pašā laikā mēs noteikti negribētu, lai bitēm jāpārceļas dzīvot uz pilsētu – mēs esam par to, lai mūsu vide un daba būtu tāda, kurā labi jūtas gan medus bites pilsētā un laukos, gan vēl visas pārējās vairāk nekā 300 bišu sugas, kas sastopamas Latvijā.

Rīgas svētku ietvaros Vērmanes dārzā 19.augustā uz Lielās skatuves tiks prezentēti projekta rezultāti - Vērmanes liepu medus  analīžu rezultāti, kuri tiks veikti pateicoties sadarbībai ar Latvijas Biškopības biedrību un nominēti sacensību uzvarētāji – godinot ražīgākās saimes un garšīgākā medus turētājus. Projekta laikā savāktais Vērmanes liepu medus tiks marķēts kā "RLB 150.gadu jubilejas  - Vērmanes liepu ziedu medus" un izplatīts kā RLB 150 gadu jubilejas suvenīrs. Visi ienākumi tiks nodoti RLB nama restaurācijai.

Foto: Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija