Kāpēc bioloģiskā daudzveidība ir mums svarīga – interesanti fakti

01.05.2015

 

Globālās ekosistēmu un bioloģiskās daudzveidības ekonomikas iniciatīva   TEEB for Cities izveidijusi animācijas filmiņu par to, kā bioloģiskā daudzveidība pozitīvi ietekmē ikviena cilvēka dzīves kvalitāti pilsētā. Fokusējoties uz dzīvi pilsētā, animācija atklāj virkni interesantu un iepriekš nedzirdētu faktu, kas palīdz izprast bioloģiskās daudzveidības nozīmi pilsētnieku ikdienā.

Lūk, daži animācijā attēlotie piemēri par bioloģskās daudzveidības devumu sabiedrībai:

-          Dabas tuvums ietekmē mūsu labsajūtu – viens veselīgs koks rada atvēsinošu efektu, kas ir līdzvērtīgs 10 gaisa kondicionieru sniegtajam efektam;

-          Bioloģiskās daudzveidības saglabāšana ļauj vairot nekustamā īpašuma vērtību – īpasuma vērtība palielinās par līdz pat 15 %, ja no tā ir redzama kada ūdenstilpne vai mežs;

-          Dzīvojot koku un dabas ieskautā vidē, cilvēki ir veselīgāki un aktīvaki. Šādas vides pozitīvā ietekme palīdz saīsinat pacientu uzturēšanās laiku slimnīcā, tādējadi ļaujot sabiedrībai ietaupīt līdz pat 500 miljoniem eiro gadā;

-          Daba svarīga ir arī bērniem – viņi daudz labprātāk spēlējas ārā, ja tuvumā ir mežs, parks vai cits dabas objekts. Bērnu uzturēšanās svaigā gaisā par 15% var samazināt risku iegūt lieko svaru, kā arī labvēlīgi ietekmēt bērnu fizisko un sociālo attīstību.

Animācija arī atklaj, ko bioloģiskā daudzveidība sniedz videi. Piemēram, tikai viens hektārs meža, kurā ir 200 koku, uzsūc sevī un noglabā līdz pat 2 tonnām ogļskābās gāzes gadā.

Bioloģiskā daudzveidība ir nozīmīga arī ekonomikai – dabas apskates vietas Nīderlandē gadā nopelna aptuveni 30 miljardus eiro katru gadu. Turklāt, dabas objekti sniedz iespējas daudzu jaunu biznesu uzsākšanai.

Un pats galvenais – aktīva atpūta svaigā gaisā nāk par labu ikvienam no mums, piemēram pastaigāšanās 40 minūtes dienā, dažas reizes nedēļā uzlabo mūsu fizisko veselību un pat atmiņu! Par to visu atraktīva un viegli uztveramā veidā stāsta TEEB for Cities veidotā animācija.

Animāciju var noskatīties šeit:
http://en.biodiversiteit.nl/teeb/groen-loont-met-teeb-stad

Informācija sagatavota projekta „Nevalstiskā sektora dalība starptautiskā konferencē „ES Bioloģiskās daudzveidības stratēģijas ieviešana”” ietvaros, ko finansē Latvijas valsts budžeta finansētā programma „Atbalsts sabiedrības līdzdalībai Latvijas Prezidentūras Eiropas Savienības Padomē īstenošanā” un administrē Sabiedrības Integrācijas fonds. Pasākumu finansē Latvijas valsts.