Latvijas mājsaimniecībām būs pieejama sertificēta EKOenerģija

16.10.2014

Pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas Latvijas mājsaimniecībām būs iespēja iegādāties sertificētu EKOenerģiju. Par tiesībām Latvijas tirgū patērētājiem piedāvāt atjaunīgo elektroenerģiju ar starptautiski atzīto EKOenerģijas marķējumu vienojies EKOenergy sekretariāts un uzņēmums Baltcom. Preses konferencē par to informēja EKOenergy, Prudentia Energy Markets, Baltcom un Latvijas vides organizācijas, kas uzrauga EKOenerģijas marķējuma ieviešanu Latvijā.

Starp organizāciju EKOenergy un uzņēmumu Baltcom noslēgtais līgums paredz, ka Baltcom būs tiesības pārdot elektroenerģiju ar starptautiski atzīto EKOenerģijas sertifikātu. Tas apliecinās elektroenerģijas atbilstību īpašiem starptautiski atzītiem ilgtspējas kritērijiem un ļaus iegūt precīzu informāciju par elektroenerģijas izcelsmi, preses konferencē uzsvēra organizācijas EKOenergy padomes loceklis Riku Eskelinens (Riku Eskelinen, Somija): „EKOenerģijas marķējuma jēga ir mazināt klimata pārmaiņas pasaulē, veicinot atjaunojamās enerģijas sektora attīstību, dabas aizsardzības interešu ievērošanu un sadarbību starp enerģētikas sektoru, vides organizācijām un ikvienu cilvēku, kam svarīga mūsu planētas nākotne. Atbildīga un informēta izvēle par labu atjaunojamiem resursiem pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas nākamā gada sākumā būs iespējama arī ikvienam Latvijas iedzīvotājam. Esmu pārliecināts, ka jūs to izmantosiet!“

Uzņēmuma Baltcom mārketinga direktore Elizabete Podinska preses konferencē pauda prieku, ka Baltcom kļūs par  pirmo elektroenerģijas tirgotāju Latvijā, kas tirgos elektrību ar starptautiski atzīto EKOenerģijas marķējumu: „Mēs esam ļoti gandarīti, ka Baltcom sadarbībā ar Latvijas vides organizācijām ir izstrādājis Baltijā vēl nebijušu produktu – EKOenerģiju. Baltcom ir atbildīgs uzņēmums, un mums ir svarīga vide, kurā dzīvojam. Tāpat kā mēs rūpējamies par saviem klientiem, tā mēs vēlamies, lai mūsu klienti rūpējas par apkārtējo vidi. Tādēļ esam priecīgi par jauno produktu EKOenerģija, kura izmantošana dos videi draudzīgu ieguldījumu mūsu nākotnē.”

Savukārt SIA Prudentia Energy Markets (PEM) direktors Roberts Samtiņš informēja, ka uzņēmums saskaņā ar noslēgto vienošanos ar EKOenergy valdi veido un uztur reģistru, kurā tiek dokumentēta Latvijā saražotā un patērētā EKOenerģija, palīdzot EKOenerģijas marķējuma standartam atbilstošai elektroenerģijai nokļūt no ražotāja līdz gala patērētājam. Tāpat PEM sadarbībā ar iesaistītajām Latvijas vides NVO palīdz noteikt piemērotus vietējos atjaunojamās enerģijas ražotājus. „Mēs atbalstām EKOenerģiju kā iespēju gan mūsu energoresursu pārvaldes pakalpojumu klientiem, gan citiem gala patērētājiem izvēlēties videidraudzīgu, ilgtspējīgu enerģiju. Tāpēc mēs nodrošinām EKOenerģijas ieviešanā iesaistīto pušu koordinēšanu, pārdotās EKOenerģijas uzskaiti un EKOenerģijas izcelsmes apliecinājumu tirdzniecību juridiskām personām."

EKOenerģijas marķējuma ieviešanu Latvijā uzrauga vides organizācijas Latvijas Dabas fonds, biedrība Latvijas Zaļā kustība un biedrība Zaļā Brīvība, kas arī nodrošina Latvijas pārstāvniecību starptautiskajā EKOenergy organizācijā, preses konferencē pastāstīja Latvijas Dabas fonda vadītājs Ģirts Strazdiņš. Viņš uzsvēra: „Jebkurš patēriņš rada slodzi apkārtējai videi, bet mūsu rokās ir iespēja rīkoties, lai šo slodzi iespējami samazinātu. EKOenerģijas marķējums būs apliecinājums patērētājiem, ka viņi ir līdzdalīgi klimata pārmaiņu samazināšanā, turklāt tas nenotiks uz dabas aizsardzības interešu, dabas daudzveidības un ekosistēmu rēķina. Mēs arī turpmāk raudzīsimies, lai Latvijā attīstītos tādas alternatīvās enerģijas ražotnes, kas rada mazāku ietekmi uz dabu.”

 

Papildu informācija –
Ilze Salna
Latvijas Dabas fonds
+371 29404124, ilzesalna@gmail.com, ekoenergija@ldf.lv
www.ekoenergy.org/lv

EKOenerģija, elektroenerģijas ekosertifikāts, Latvijas Dabas fondsEKOenerģija, elektroenerģijas ekosertifikātsEKOenerģija, elektroenerģijas ekosertifikātsEKOenerģija, elektroenerģijas ekosertifikāts