Latvijas Pasts sadarbībā ar Latvijas Dabas fondu izdod jaunu pastmarku ar mazo ērgli

13.08.2019

Latvijas Pasts sadarbībā ar Latvijas Dabas fondu izdevis jaunu pastmarku, uz kuras redzams īpaši aizsargājams putns – mazais ērglis. Latvijai šis putns ir īpašs, jo tieši mūsu valstī ligzdo aptuveni piektā daļa pasaules mazo ērgļu populācijas.

Pastmarkas pirmās dienas zīmogošana plānota piektdien, 2019. gada 16. augustā, Rīgas 10. pasta nodaļā, Elizabetes ielā 41/42, no plkst.8 līdz 20. Turpat plkst.11 notiks pastmarkas prezentācijas pasākums ar Latvijas Pasta un Latvijas Dabas fonda pārstāvju piedalīšanos.

Pastmarka Mazais ērglis izdota 50 000 eksemplāru tirāžā, un tās nominālvērtība ir € 0,78, kas atbilst A klases vēstules nosūtīšanas izmaksām uz Eiropas Savienības valstīm. Līdz ar pastmarku izdota arī īpaša aploksne 1000 eksemplāru tirāžā. Pastmarkas, aploksnes un pirmās dienas zīmoga dizaina autors ir mākslinieks Ģirts Grīva.

“Latvijas Pasts savos filatēlijas izdevumos vienmēr izcēlis Latvijas dabas, vēstures un kultūras vērtības, ar kurām lepoties un par kurām atgādināt ne tikai sev pašiem, bet arī visai pārējai pasaulei – jo tieši pastmarkas uz pasta sūtījumiem apceļo visdažādākās valstis. Pastmarka ar mazo ērgli būs vēl viens Latvijas vēstnesis, vēlreiz pastāstot par šo īpašo un aizsargājamo putnu,” uzsver Latvijas Pasta Pasta vērtszīmju un filatēlijas departamenta direktors Edmunds Bebrišs.

Savukārt Latvijas Dabas fonda direktors Ģirts Strazdiņš skaidro: “Mazais ērglis ir putns, ar ko Latvija var lepoties Eiropas un pat globālā mērogā, jo pie mums ligzdo aptuveni piektā daļa visas pasaules mazo ērgļu. Tāpēc ceram, ka šī pastmarka būs skaists atgādinājums par mazo ērgli kā Latvijas lepnumu un par mūsu kopīgo pienākumu saudzēt un aizsargāt šo sugu. Latvijas Dabas fonds patiesi priecājas par sadarbību ar Latvijas Pastu Latvijas aizsargājamo sugu stāsta vēstīšanā Latvijā un pasaulē.”

Mazais ērglis (Clanga pomarina) ir vidēja auguma plēsējputns, kura spārnu izpletums sasniedz ap 150 centimetru. Tam ir gari un plati spārni ar stūrainiem galiem un brūns spalvu tērps. Mazais ērglis ir viens no mazākajiem ērgļu saimē, pieaudzis tas kļūst aptuveni trīs, četru gadu vecumā un var dzīvot  pat 20 gadu. Latvijai mazais ērglis ir ļoti īpašs putns, jo mūsu valsts ir būtisks šīs aizsargājamo putnu sugas populācijas centrs.