Lielais dumpis pārziemo Rīgas Zoodārzā

24.11.2016

Latvijas Dabas fonda informatīvā ceļojošā izstāde par aizsargājamo putnu sugu lielo dumpi (Botaurus stellaris) visu ziemas sezonu būs apskatāma Žirafu mājā Rīgas Nacionālā Zooloģiskajā dārzā.

Kamēr daļa lielo dumpju jau septembrī uzsāka savu lidojumu uz ziemošanas vietām Vidus un Dienvideiropā, LDF brīvdabas izstāde par lielo dumpi pārziemos Žirafu mājā Rīgas Zoodārzā, kur ikvienam apmeklētājam būs iespēja iepazīt šo noslēpumaino putnu. Lielais dumpis ir aizsargājamu putnu suga Latvijā, kas dzīvo ar niedrēm aizaugušos ezeros un zivju dīķos. Tas lieliski maskējas starp niedrēm, tādēļ redzējis to ir tikai retais, taču tēviņa neparasto balsi, kas pavasaros līdz pat jūnijam atskan no dažādu ūdenstilpju niedrājiem gan var atpazīt nekļūdīgi - zema, dobja skaņa, kas atgādina pūšanu tukšā stikla pudelē.

Izstādē interaktīvā veidā var izzināt lielā dumpja dzīvesstāstu – izpētīt tā dzīves kalendāru, uzzināt, kuri ir lielā dumpja kaimiņi, kuri – ienaidnieki un noskatīties īsfilmiņu par lielo dumpju dzīvi niedrājā, kas 2015. gadā nofilmēta ar tiešraides kameru pie ligzdas. Iepūšot pudelē, iespējams arī pašam izmēģināt atdarināt lielā dumpja tēviņa vokalizēšanu!

Lielā dumpja izstāde ir lielisks papildinājums starptautiskai kampaņai “Let it grow”, kurā iesaistījies arī Rīgas Zoodārzs. Kampaņas galvenais mērķis ir informēt un pievērst apmeklētāju uzmanību dažādiem mūsu vietējās faunas pārstāvjiem, to dzīvei un izdzīvošanas problēmām.

Rīgas Zoodārza pārstāvis Māris Lielkalns stāsta: “Lielais dumpis ir īpašs putns Latvijā – to gandrīz neviens nav redzējis, bet daudzi ir dzirdējuši. Šī izstāde ir lieliska iespēja noslēpumaino dumpi iepazīt un izprast. Tikai izprotot dzīvo radību vajadzības un saglabājot vietējo sugu daudzveidību, mēs varēsim patiesi novērtēt dabas bagātību nozīmi.”

Brīvdabas izstāde šovasar apceļojusi vairākus Latvijas piekrastes ciemus – Papi, Enguri, Mērsragu, Roju un Slīteri, viesojās Līgatnes Dabas takās, festivālā “Laba Daba”, Lubānas mitrāja centra atvērto durvju dienās, LU Botāniskajā dārzā, Brīvdabas muzejā un tagad - Rīgas Zoodārza telpās.

Izstāde sagatavota projekta COASTLAKE LIFE12 NAT/LV/000118 “Lielā dumpja biotopu atjaunošana divos piekrastes ezeros Latvijā” ietvaros.