Lielo investīciju projektu konsultatīvā komisija pret papildu finansējuma piešķiršanu Inčukalna sanācijai

15.05.2015

Vakar, 2015. gada 14.maijā, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) notika Lielo investīciju projektu konsultatīvās komisijas sanāksme. Komisijas dalībnieki, sabiedrisko organizāciju, valsts un pašvaldību pārstāvji, tika iepazīstināti ar situāciju Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas projekta gaitā. Sanāksmē tika atbalstīta VARAM ministra Kaspara Gerharda stingā nostāja, pieprasot SIA "Skonto Būve" ievērot starp Valsts vides dienestu (VVD) un uzņēmumu noslēgtā līguma noteikumus, kas paredz SIA "Skonto Būve" pilnu atbildību par projekta mērķa sasniegšanu - Inčukalna sērskābo gudrona dīķu attīrīšanu. Tāpat tika lemts, ka sanācijas projekta īstenošanai papildus finansējums nav pieprasāms un līguma nepildīšanas gadījumā tas ar SIA "Skonto Būve" ir jāizbeidz.

Komisija norādīja, ka SIA "Skonto Būve" darbus neveic saskaņā ar noslēgto līgumu, tai skaitā, minētais uzņēmums nav spējis darbus paveikt saskaņā ar tiem paredzēto laika plānojumu un finansējumu, un projekta budžets jau tagad ievērojami pārsniedz sākotnēji apstiprināto. Turklāt radušās pamatotas aizdomas, ka uzņēmums nav spējīgs darbus pabeigt noteiktajos termiņos atbilstoši noslēgtajam līgumam.

Sanāksmē tika uzsvērts, ka par darbu veikšanu atbilstoši līgumā noteiktajam laika plānojumam un finansējumam pilnībā ir atbildīgs darbu veicējs - SIA "Skonto būve", turklāt jau pērn uzņēmums projekta īstenošanai saņēma papildus 15 miljonus eiro. Ja sanācijas darbi netiek veikti pilnā apjomā bez papildus līdzekļu piešķiršanas, komisija rosina VVD izskatīt jautājumu par līguma izbeigšanu ar SIA "Skonto būve".

Lielo investīciju projektu konsultatīvā komisija tika izveidota 2014. gada sākumā ar toreizējā VARAM ministra Romāna Naudiņa rīkojumu. Komisijā darbojas Vides konsultatīvās padomes, VARAM un pašvaldību pārstāvji. Komisija tika izveidota, lai nodrošinātu lielo Eiropas Savienības finansēto vides sanācijas projektu sabiedrisko uzraudzību.

Papildu informācija:
Elita Kalniņa,
Vides konsultatīvās padomes pārstāve Lielo projektu uzraudzības komisijā
E-pasts: elita@vak.lv
Mobilais tel.: +371 29374253
 

Projekts tiek īstenots ar EEZ finanšu instrumenta 2009-2014 atbalstu.
Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija.