Notikusi Dabasdati.lv lietotāju sanāksme

10.12.2019

7. decembrī Rīgā, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Draugu telpā notika portāla Dabasdati.lv lietotāju sanāksme, kurā piedalījās 35 cilvēki. Pasākumu bija iespējams skatīties arī tiešraidē, videoieraksts ir skatāms šeit.

Sanāksmi atklāja Jānis Ķuze, dodams vārdu Dabasdati.lv koordinatorei Ilzei Priedniecei, kura stāstīja par lietotāju aktivitāti 2019. gadā, ziņojumu skaitu pa dažādām sistemātiskajām grupām, šī gada īpašajiem atradumiem, paveikto portāla administrēšanā un nākotnes plāniem. Četri aktīvākie ziņotāji (ziņojuši vairāk nekā 3000 novērojumus 2019. gadā) tika apbalvoti ar Dabasdatu kreklu, ko klātesošie – Valda Ērmane un Andris Dekants – saņēma jau sanāksmes laikā, savukārt Elvijam Kantānam un Sandim Laimem balvas vēl tiks nogādātas.

Sanāksmes pirmajā daļā ietilpa arī ziņojumi par gļotsēnēm (Julita Kluša) un sēņu vērošanu ziemā (Diāna Meiere), kas tā vien rosināja doties dabā un pētīt šos noslēpumaios organismus, kuriem 2019. gadā bija liels "izrāviens" novērojumu skaita ziņā.

Pēcpusdiena bija veltīta dzīvniekiem – Valdis Pilāts stāstīja par Dabasdatu ieguldījumu Eiropas zīdītāju atlanta veidošanā, pakavējoties pie tā, kādas zvēru pazīmes svarīgi novērot un nofotografēt, Kristaps Vilks sniedza ieskatu gada garāko dienu tauriņu vērošanas akcijas rezultātos un tauriņu vērošanas sekmēs šajā sezonā kopumā, kā arī aicināja pieteikties tauriņu uzskaitēm.

Andris Dekants informēja par trešo Latvijas ligzdojošo putnu atlantu, kas sāksies 2020. gadā, savukārt Antra Stīpniece aicināja piedalīties ziemojošo ūdensputnu uzskaitēs janvārī.