Par dabas novērojumiem iespējams ziņot, izmantojot jaunu mobilo lietotni

12.02.2015

Turpmāk par dabas novērojumiem ziņot portālā Dabasdati.lv varēs arī no mobilajām ierīcēm. Latvijas Dabas fonds sadarbībā ar SIA “Karšu izdevniecības Jāņa sēta” ir izstrādājis Latvijā pirmo mobilo lietotni dabas novērojumu ziņošanai. Pagaidām tā pieejama Android ierīcēm.

Tagad ar mobilās lietotnes “Dabasdati.lv” palīdzību par saviem novērojumiem dabas entuziasti varēs ērti un operatīvi ziņot tieši no novērojuma vietas. Šobrīd lietotne izveidota viedtālruņiem un planšetēm ar Android operētājsistēmu un ir brīvi pieejama Google Play veikalā. Lai lietotni lejuplādētu un izmantotu, nepieciešama ierīce ar operētājsistēmu Android 4.0.3 vai jaunāku.

Lietotne “Dabasdati.lv” ir paredzēta portāla Dabasdati.lv reģistrētiem lietotājiem. Lai to aktivizētu, nepieciešams pievienoties savam kontam vai arī jāizveido jauns konts portālā Dabasdati.lv. Lietotnē ir izmantota SIA “Karšu izdevniecības Jāņa sēta” karte, kurā iespējams atlikt punktveida novērojumus vai nu atrašanās vietā, vai, pārvietojot karti, - vietā, kur redzēta suga. Arī lietotnē tāpat kā portālā ir iespējams ziņot “nezināmu” novērojumu, pievienojot līdz trim fotogrāfijām. Šai gadījumā precīzu sugu vēlāk palīdzēs noteikt eksperti vai zinoši lietotāji portālā Dabasdati.lv.

Dabasdati.lv ir lielākā dabas novērojumu ziņošanas platforma Latvijā, kurā ikviens ir aicināts dalīties savos novērojumos dabā un sniegt ieguldījumu Latvijas dabas vērtību apzināšanā un saglabāšanā - ziņot par savvaļas augiem un dzīvniekiem. Kopš 2008. gada portālā saņemti jau vairāk nekā 100 000 sugu novērojumi. Katrs novērojums ir vērtīgs, jo dabas pētnieki iegūtos datus par sugām izmanto sugu izpētes un aizsardzības nolūkos. Portālā vairākkārt ir ziņots gan par jaunām sugām Latvijā, gan arī iegūtas ziņas par retu sugu dzīvesvietām.

Mobilā lietotne izstrādāta projekta “Ilgtspējīgas attīstības veicināšana, integrējot vides un dabas aizsardzības prasības politikas plānošanas dokumentos” ietvaros. Projekts tiek īstenots ar EEZ finanšu instrumenta 2009-2014 atbalstu. Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija.

Nora Rustanoviča,

Dabasdati.lv koordinatore