Paziņos 2017.gada Eiropas Zaļās galvaspilsētas titula saņēmēju

11.05.2015

Vācijas pilsēta Essene, Umeo Zviedrijā un Nīderlandes pilsētas Hertogenboša un Nijmegena - šīs četras pilsētas ir finālistes sacensībā par Eiropas Zaļās galvaspilsētas godu 2017.gadā. Šo titulu katru gadu iegūst viena Eiropas pilsēta ar vairāk nekā 100 tūkstošiem iedzīvotāju par centieniem uzlabot pilsētvidi un radīt veselīgāku un ilgtspējīgāku dzīvojamo telpu.

Pilsētas finālistes no 12 pilsētām pretendentēm izraudzījās starptautisku neatkarīgu ekspertu žūrija, analizējot vairākus aspektus, piemēram, transporta sistēmu, ūdens patēriņu un ūdens attīrīšanas sistēmas, atkritumu apsaimniekošanu, trokšņu menedžmentu, eko inovācijas un citus vides ilgtspējas kritērijus.

17.jūnijā Bristolē, kas ir 2015.gada Zaļā galvaspilsēta, pilsētas finālistes žūrijai prezentēs savu nākotnes skatījumu, komunikācijas aktivitātes un gatavību kļūt par piemēru citām pilsētām. Goda nosaukuma saņēmēja pilsēta tiks paziņota ceremonijā 18.jūnijā.

Uz 2017.gada Eiropas Zaļās galvaspilsētas titulu pretendēja arī Lahti Somijā, Korka Īrijā, Stambula un Bursa Turcijā, Porto, Lisabona un Kaškais Portugālē, kā arī Ungārijas pilsēta Peča. Balva tiek piešķirta kopš 2010.gada, un iepriekšējo gadu laureātu vidū ir Kopenhāgena, kas zaļās pilsētas godam tika izraudzīta aktīvās velotransporta attīstības dēļ, Stokholma, Hamburga, Nante, Bristole, kuras iedzīvotāji aktīvi iesaistījušies pilsētas vides sakārtošanā un kurā vietējā pašvaldība sniedz ievērojamu finansiālu ieguldījumu pilsētas vides ilgtspējas veicināšanai. 2016. gadā Zaļās galvaspilsētas titulu pārņems Ļubļana Slovēnijā.

Eiropas Zaļās galvaspilsētas balvas ieviešanu 2006.gadā iniciēja 15 Eiropas Savienības pilsētas, kuru vidū arī Rīga, sadarbībā ar Igaunijas pilsētu asociāciju. Ar goda nosaukumu piešķiršanu Eiropas Savienība mudina pilsētas izvirzīt vērienīgus mērķus vides uzlabošanai ilgtermiņā, tādējādi arī rādot piemēru citām pilsētām.

Vairāk informācijas par Eiropas Zaļās galvaspilsētas balvu var lasīt šeit.

Informācija sagatavota projekta „Nevalstiskā sektora dalība starptautiskā konferencē „ES Bioloģiskās daudzveidības stratēģijas ieviešana”” ietvaros, ko finansē Latvijas valsts budžeta finansētā programma „Atbalsts sabiedrības līdzdalībai Latvijas Prezidentūras Eiropas Savienības Padomē īstenošanā” un administrē Sabiedrības Integrācijas fonds. Pasākumu finansē Latvijas valsts.