Pirmo reizi Latvijā organizācijas izmanto eko-sertificētu elektrību

27.01.2014

Latvijas Dabas fonds, Latvijas Zaļā kustība, Zaļā Brīvība un Vides izglītības fonds, ir pirmās organizācijas Latvijā, kas sertificējušas savu enerģijas patēriņu ar EKOenerģijas sertifikātu. Tas nozīmē, ka enerģija, ko šīs nevalstiskās organizācijas patērē, ir saražota gan klimatam, gan dabai draudzīgā veidā.

EKOenerģija ir starptautisks elektroenerģijas ekomarķējums, kas izveidots ar mērķi palīdzēt patērētājiem orientēties Eiropas elektrības tirgū. EKOenerģija ir atjaunojama enerģija, kas atbilst arī vairākiem citiem EKOenerģijas tīkla noteiktiem ilgtspējas rādītājiem. No katras pārdotās EKOenerģijas megavatstundas vismaz 10 eirocenti nonāk EKOenerģijas Klimata fondā, kas investē finanšu resursus atjaunojamās elektrības iekārtās. Arī Latvijas Dabas fonds pirms gada pievienojās EKOenerģijas tīklam .

EKOenerģijas iegāde Latvijā nenotika fiziski piegādājot enerģiju, bet gan sertificējot elektrības izcelsmes apliecinājumu (EIA). Elektrības tirgū tās izcelsme tiek atdalīta no fiziskās elektrības plūsmas. Tiklīdz elektrība tiek piegādāta tīklam, vairs nav iespējams izsekot elektroniem un nodrošināt, ka klients iegādāsies konkrēto atjaunojamās enerģijas elektronu. Tādēļ elektrības izcelsmi pierāda ar elektrības izcelsmes apliecinājumu. Elektrības izcelsmes apliecinājuma sistēma ir iekļauta Eiropas Savienības Atjaunojamās Enerģijas direktīvā un nodrošina atjaunojamās elektrības izsekojamību.

Papildu informācija:

Ģirts Strazdiņš
girts.strazdins@ldf.lv

Ojārs Balcers
ekoenergija@ldf.lv
http://www.ekoenergy.org/lv