Putnu vērošanas izaicinājums 2016. gada janvārī

07.01.2016

Lai popularizētu aktīvu dzīvesveidu brīvā dabā un gūtu papildu motivāciju ziemas baudīšanai, visu janvāri aicinām vērot putnus un ziņot par tiem portālā dabasdati.lv. Janvāra putnu novērojumu reitings tiek veidots jau vairāk nekā 10 gadus, lai gūtu visaptverošāku priekšstatu par Latvijā ziemojošajiem putniem un norisēm dabā. Kā savulaik norādīja Putni.lv moderators un šīs tradīcijas koordinēšanas aizsācējs Agris Celmiņš: “Putnu vērotāju janvāra sacensības ir brīvprātīgs pasākums – katrs meklē putnus pēc savām iespējām un ieinteresētības pakāpes. Nedz iegūtie cipari, nedz arī pozīcija reitinga tabulā nav pats svarīgākais. Vērtīgākais ieguvums ir interesanti novērojumi katram pašam - meklēšanas azarts un atrašanas prieks, un visiem kopā - jaunas ziņas par ziemojošiem putniem Latvijā.” Tomēr bez janvāra putnu vērošanas izaicinājuma rezultātu novērtēšanas neiztiksim arī šogad, kad ir paredzēti vairāki akcijas jauninājumi, tostarp vērtēšanā – tiks vērtēts lielākais janvārī novēroto putnu sugu skaits, lielākais janvārī nofotografēto putnu sugu skaits, vērtīgākais novērojums u.c.

Janvāra putnu vērošanas akcija notiek no 1. līdz 31.janvārim Latvijas teritorijā un teritoriālajos ūdeņos. Lai piedalītos, janvāra mēneša putnu novērojumi jāreģistrē savvaļas novērojumu portālā Dabasdati.lv. Janvāra putnu vērošanas akcijas rezultāti  tiks paziņoti Dabasdati.lv un Latvijasputni.lv lapā līdz 2016.gada 5.februārim. Pilni akcijas noteikumi lasāmi portālā dabasdati.lv.

Putnu vērotāju vidū šī tradīcija – janvārī redzēto putnu saraksta veidošana, aizsākusies jau vairāk nekā pirms 10 gadiem, neformāli 2000. gadu sākumā, taču publiskāk sākot ar 2004. gadu. Šo gadu laikā pavisam kopā reģistrētas aptuveni 170 putnu sugas, kas ir puse no Latvijā konstatējām putnu sugām (Latvijā konstatētas 362 putnu sugas). 2015. gadā janvārī kopā tika novērotas 135 putnu sugas.

Novērojumus portālā Dabasdati.lv visērtāk un ātrāk reģistrēt ar mobilo lietotni "Dabas dati" (brīvi pieejama ikvienam Dabasdati.lv reģistrētam lietotājam Android - Google Play veikalā un iOS - App Store veikalā).

Papildu informācija:
Nora Rustanoviča
dabasdati@ldf.lv