Vēl divas tiešraides kameras pie dienas plēsīgo putnu ligzdām

21.04.2015

Pieaudzis vistu vanags. Edgara Smislova foto

Latvijas Dabas fonds un portāls Dabasdati.lv uzstādījis vēl divas interneta tiešraides kameras, ar kuru palīdzību ikviens interesents var sekot līdzi notikumiem ligzdās un tuvāk iepazīt zivjērgļu un vistu vanagu dzīvi ligzdošanas un mazuļu audzēšanas sezonā. Interneta kameru tiešraide skatāma http://dabasdati.lv/lv/kameras2015.

Zivjērglis

Ligzda atrodas Vidzemē, zivjērgļu ligzdošanas teritorijā, kas ir zināma kopš 2011. gada. Toreiz netālu esošā izcirtumā tika novēroti divi pieaugušie putni un tika atrasts arī iespējamais ligzdas koks – nokaltusi egle, zem kuras bija redzamas nokritušas ligzdas atliekas. Tā paša gada rudenī netālu tika uzbūvētā mākslīgā ligzda, ko zivjērgļi aizņēma 2013. gadā, savukārt sekmīga ligzdošana ligzdā tika reģistrēta pagājušajā gadā, kad tajā tika izaudzināti trīs mazuļi. 2014. gadā tika konstatēts, ka tēviņš ir gredzenots ar krāsaino gredzenu, kas ļāva noskaidrot tā izcelsmi – ērglis ir šķīlies 2008. gadā ligzdā 97 km attālumā no šīs vietas. Šī pāra mātīte nav gredzenota, līdz ar to viņas izcelsme nav zināma. Šogad viens putns ligzdas apkārtnē novērots jau 30. martā. Aprīļa vidū abi ērgļi nodarbojās ar ligzdas atjaunošanu, 21. aprīlī ligzdā iedēta pirmā ola, tuvākajās dienās varam sagaidīt vēl vienu līdz divas olas. Perēšana zivjērgļiem ilgst 37 – 41 dienu, lidotspēju jaunie putni iegūst nepilnu divu mēnešu vecumā, bet pilnībā patstāvīgi tie kļūst vēl vienu līdz divus mēnešus vēlāk.

Tiešraides kameras pie zivjērgļu ligzdām portālā Dabasdati.lv Latvijas Dabas fonds nodrošina jau ceturto gadu: 2012. un 2013. gadā kamera bija uzstādīta pie ligzdas Skrundas apkārtnē, bet 2014. gadā – pie Viesītes.

Vistu vanags

Vistu vanagu pāra ligzda atrodas Rīgas teritorijā. Tā ir atrasta 2013. gadā, kad ligzdā izauga trīs jaunie putni, bet gadu vēlāk tajā tika izaudzināti četri mazuļi. Lai gan parasti vistu vanagi uzsāk ligzdošanu divu līdz trīs gadu vecumā, nereti šīs sugas putni ligzdot sāk, būdami nepilnus divus gadus veci, - otrajā kalendārajā mūža gadā, un tas ir bijis vērojams arī šajā ligzdā. 2013. gadā mātīte bija savā otrajā mūža gadā, savukārt šogad nepilnīgi pieaudzis ir tēviņš, kas atšķirams gan pēc mazāka izmēra, gan spalvu tērpa: jauniem putniem ķermeņa apakšpusē ir raksturīgi iegareni raibumi, pieaugušiem putniem vēderpuse ir klāta ar šķērssvītrām.

Kamera pie vistu vanaga ligzdas tika uzstādīta marta nogalē, taču tehnisku iemeslu dēļ aprīļa sākumā divas nedēļas nebija pieejama. Tieši šajā laikā ligzdā tika iedētas olas, un dabas vērotāji tagad var sekot līdzi perēšanai. Jaunajiem putniem ligzdā vajadzētu izšķilties aptuveni maija vidū – olas tiek perētas 35 – 38 dienas. Jaunie putni lidotspēju sasniedz aptuveni 40 dienu vecumā.

Lai gan Latvijā vistu vanagu skaits pēdējo 20 gadu laikā ir ievērojami samazinājies, vanagi labi jūtas pilsētās, kur tiem ir pieejama barība – baloži, vārnas, meža pīles un kaijveidīgie putni. Pēc ornitologu Aigara Kalvāna un Arņa Zacmaņa vērtējuma Rīgā pilsētas teritorijā ligzdo 50 pāri, un vēl 20 pāri par ligzdošanas vietu ir izvēlējušies pilsētas pierobežu. Vistu vanagu ligzdošanu Latvijā ar tiešraides kameru starpniecību iespējams vērot pirmo reizi.

Dabas vērošanu interneta tiešraides kamerās Latvijas Dabas fonds nodrošina, pateicoties atbalstītājiem un sadarbības partneriem SIA „Latvijas Mobilais Telefons”, SIA „Mikrotik”, „EENET” un Jānim Rudzītim no SIA „Rewind. Finansiāli webkameru uzstādīšanu atbalsta SIA „LatRosTrans”. Novērošanas sistēmas pie šīm ligzdām palīdzēja izvietot Aigars Kalvāns un Mārtiņš Kalniņš no AS „Latvijas valsts meži”.  Tiešraides no ligzdām jebkurā laikā un vietā mobilajās ierīcēs redzamas arī m.lmt.lv, bet ziedot tiešraides kameru uzturēšanai un putnu aizsardzībai iespējams LDF ziedojumu kastītēs „Linstow Center Management” iniciētajā labdarības projektā „Palīdzēsim kopā!” piecos Rīgas tirdzniecības centros – „Alfa”, „Mols”, „Galerija Centrs”, „Olimpija” un Dole.

 

Jānis Ķuze, Latvijas Dabas fonds