Augustā un septembrī Latvijas Dabas fonds (LDF) Olaines, Jelgavas, Bauskas un Ādažu novados rīkos diskusijas ar iedzīvotājiem un vietējiem lēmumu pieņēmējiem par dabas kapitālu un ekosistēmu pakalpojumiem.

Latvijas daba mainās ne tikai klimata pārmaiņu dēļ, to ietekmē un pārveido arī cilvēku saimnieciskā darbība. Daba ir cilvēku pamata vērtība, bez kuras nevarētu pastāvēt ne ekonomiskais kapitāls, ne sabiedrība un viens no veidiem, kā iekļaut dabas vērtības sabiedrības un ekonomiskajos procesos, ir caur dabas kapitāla konceptu. Tomēr šī pieeja, kas pašlaik attīstās visā pasaulē, Latvijā pagaidām ir maz pazīstama. Lai iedzīvinātu dabas kapitāla jēdzienu pašvaldībās, LDF augustā un septembrī kopā ar Olaines, Jelgavas, Bauskas un Ādažu vietējiem lēmumu pieņēmējiem un vietējo aktīvistu kopienām, skaidros dabas kapitāla konceptu caur ikdienas norisēm un procesiem konkrētā reģionā, tādejādi ceļot sabiedrības kapacitāti līdzdalībai lēmumu pieņemšanas un rīcībpolitikas veidošanas procesos dabas aizsardzības un ilgtspējīgas attīstības jomās.

Diskusijās, kuras vadīs LDF politikas eksperte Baiba Baltvilka-Vitajevska un Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu vadošais pētnieks Ivo Vinogradovs, diskutēsim par dabas kapitāla jēdzienu, ietverot dabas nozīmi gan ekonomiskā, gan kultūrvēsturiskā, gan cilvēka labbūtības kontekstā, īpašu uzmanību pievēršot ekosistēmu pakalpojumiem katrā no novadiem. Diskutēsim par dzīvo organismu kopumu pilsētas ekosistēmā un to, kā daba iekļaujas pilsētvidē. 

Pirmā diskusija notiks ceturtdien, 22. augustā, plkst. 16.00 Olaines Vēstures un mākslas muzejā, Jelgavas ielā 9-37. Diskusijā, kuras centrālais objekts būs “Olaines purvs”, spriedīsim par purva attīsības iespējām un potenciālu gan dabas izziņas un saglabāšanas ziņā, gan rekreācijas pakalpojumu izmantošanai nākotnē. Diskusijas otrā daļa Olainē notiks 22. septembrī.

Pārējās pilsētās diskusijas plānotas:
28. augustā un 17. septembrī Jelgavā,
4. un 5. septembrī Bauskā.
10. un 24. septembrī Ādažos.

Latvijas Dabas fonds diskusiju īstenoto projekta “Sabiedrības dabas aizsardzības interešu aizstāvība ES Zaļā kursa ietvaros”. Pasākumu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.