Šī gada rudens Ainavu tūres Latvijas Dabas fonds noslēdz 19. oktobrī ar parkveida pļavām veltītu izzinošu pārgājienu pa aizsargājamo ainavu apvidu “Ziemeļgauja”. Ainavu tūre ir Latvijas Dabas fonda radīts koncepts ­– pārgājiens kopā ar dabas ekspertiem, ko papildina ar ainavu saskanīgas kultūras aktivitātes un kopīgs mielasts. Dalība Ainavu tūrēs ir bez maksas, taču iepriekšēja pieteikšanās ir obligāta.

Sestdien, 19. oktobrī, no plkst. 11.00 līdz 16.00 Latvijas Dabas fonds aicina doties ainavu tūrē “Mikro pasaule parkveida pļavās”, kas notiks Latvijas ziemeļos, kur līkumu līkumus met Gauja un tai blakus otru upes garumu veido vecupju labirints – aizsargājamo ainavu apvidū “Ziemeļgauja”. Parkveida pļavu biotopus iepazīsim kopā ar Daugavpils Universitātes doktoranti, Latvijas Dabas fonda biotopu eksperti Evitu Oļehnoviču un Daugavpils Universitātes vadošo pētnieku, biologu Maksimu Balalaikinu.

Tradicionālā parkveida pļavu apsaimniekošana ir pļaušana un siena vākšana vai ganīšana, atāla noganīšana un koku zaru izmantošana. Mūsdienās to saglabāšanai ir vajadzīga apsaimniekošana, ko nevar nodrošināt industriālā lauksaimniecība. Tāpēc parkveida pļavas ir viena no straujāk izzūdošām ainavām ne tikai Latvijā, bet visā Eiropas Savienībā. Parkveida pļavām aizaugot ar jauniem kokiem un krūmiem, vecie parkveida koki tiek nomākti un pamazām iet bojā. Arī parkveida ainavai raksturīgajām bezmugurkaulnieku un ķērpju sugām ir nepieciešama saules gaisma un siltums. Pļavām aizaugot, palielinās noēnojums un šīs sugas vairs nespēj tajās izdzīvot.

Aizsargājamo ainavu apvidus “Ziemeļgauja” ir nozīmīgākā parkveida pļavu un ganību teritorija Latvijā. Parkveida ainava te saglabājusies lielās vienlaidus platībās, kas ir īpaši nozīmīgi retām un aizsargājamām sugām.

Ainavu tūre būs sadalīta divās daļās – pirmajā dosimies izzinošā pastaigā, aicinot iepazīt parkveida pļavas un saskatīt tajās mītošo dzīvības pasauli – gan mikro, gan makro līmeņos. Kopīgi vērosim ainavu, kas izveidojusies aizsargājamo ainavu apvidū “Ziemeļgauja”, iepazīsim augus un atklāsim acīm neredzamo pļavās kritušajos kokos – kritalās. Ainavu tūres otrajā daļā mielosimies ar īstās latvju saimnieces Ilzes Briedes sagatavoto maltīti un iepazīsim hereogrāfiski nepieradinātas tautas dejas jeb dančus kopā ar Rīgas Danču klubu.

Ainavu tūres norises vieta šeit.

Dalība ainavu tūrē – bezmaksas, iepriekš piesakoties un aizpildot anketu: https://ej.uz/dyty , jo vietu skaits ir ierobežots. Ainavu tūres pārgājiena dalībnieki aicināti izvēlēties pasākumam un laikapstākļiem atbilstošu apģērbu.

Lai šīs unikālās ainavas saglabātu, Latvijas Dabas fonds sadarbībā ar Igaunijas dabas un zinātnes organizācijām īsteno Eiropas Komisijas atbalstītu projektu Latvijas un Igaunijas parkveida pļavu atjaunošanai – “Parkveida pļavu atjaunošana un atbalsts to ilgtspējīgai apsaimniekošanai Igaunijā un Latvijā” jeb WoodMeadow LIFE.