Latvijas Dabas fonds ir viena no pieredzes bagātākajām un lielākajām nevalstiskajām dabas aizsardzības organizācijām Latvijā, kas jau vairāk nekā 30 gadus strādā Latvijas dabai. Mūsu galvenā prioritāte ir praktiskā dabas aizsardzība, kā arī aktīvi iesaistāmies vides politikas veidošanā, aizstāvot dabas intereses – mūsu visu intereses.

Mēs esam par bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu mežos, lauku ainavā, piekrastē, purvos un saldūdeņos, arī lauku sētā, pagalmā vai pilsētā. Dabas daudzveidības saglabāšana ir eksistenciāli būtiska mūsu pastāvēšanai, un pašreizējās dabas un klimata krīzes situācijā tai ir izšķirīgi svarīga nozīme. Tāpēc par to jādomā un jārīkojas gan lauksaimniekiem un mežsaimniekiem, gan politiķiem, gan ikvienam cilvēkam.

Mūsu uzmanības lokā ir aizsargājamās sugas un biotopi, kuri šobrīd Latvijā ir apdraudēti, kā arī strādājam ar īpaši aizsargājamo dabas teritoriju plānošanu un apsaimniekošanu.

Dabas atjaunošana var būt arī atbilde klimata krīzei, tāpēc pievēršamies arī dabā balstītiem risinājumiem klimata pārmaiņu mazināšanai.

LDF savas pastāvēšanas laikā ir īstenojis vairāk nekā 150 dažādus dabas un vides aizsardzībai veltītus projektus, tai skaitā piesaistot Latvijas dabas aizsardzībai vairāk nekā 20 miljonus EUR dažādu Eiropas Savienības (ES) finanšu instrumentu līdzekļu. Līdzās vērienīgajiem LIFE programmas projektiem – tādi LDF pieredzē 20 – īstenoti arī daudzi citi projekti dabas vērtību saglabāšanai un vides aizsardzībai.

Mūsu komandā ir pieredzējuši dabas aizsardzības profesionāļi, biologi, ģeogrāfi, vides zinātnes un politikas zinātnes izglītību guvušie.

Īsi par LDF vēsturi

Melnais starkis

1990. gada janvārī – Latvijas vadošie dabas aizsardzības speciālisti izveidoja sabiedrisku dabas aizsardzības organizāciju, kuru nosauca par Gandra fondu, vēlāk pārdēvēja par Fondu Latvijas dabai, vēl pēc tam – par Latvijas Dabas fondu. Fonda mērķis bija sugu un dzīvotņu aizsardzība, šim darbam piesaistot projektu līdzekļus un ziedojumus. 

LDF darbi noritējuši visā Latvijā – gan īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, gan ārpus tām. Tā LDF devis savu ieguldījumu Engures ezera dabas parka un Papes dabas parka izveidē un tajā esošo biotopu atjaunošanā, daudz paveikts Ziemeļgaujas aizsargājamo ainavu apvidū, Dvietes palienē, Abavas ielejā, Lielupes palienēs, Cenas tīrelī. LDF bijis klāt Ķemeru nacionālā parka izveides laikā, iesaistījies Gaujas nacionālā parka attīstībā – teritorijās, kuras šobrīd ir plaši tautā iemīļotas rekreācijas vietas. 

Savas darbības sākumā, 90. gados, LDF galvenokārt īstenoja projektus, kas vērsti uz atsevišķu īpaši aizsargājamu sugu saglabāšanu. Tā viens no pirmajiem projektiem bija “Melnais stārķis”. Dabas aizsardzībai attīstoties un mainoties, projekti kļuva kompleksāki un aptvēra plašāku ekosistēmu klāstu. 2000. gadu sākumā liels uzsvars LDF darbībā bija uz Eiropas Savienības dabas teritoriju tīkla Natura 2000 izveidi, tāpat LDF sugu un biotopu eksperti piedalījušies dabas direktīvu ieviešanas procesā Latvijā, piedalījušies metodiku izstrādē biotopu klasifikācijai, veikuši biotopu inventarizācijas, un īstenojuši sugu un dzīvotņu monitoringu dabas teritorijās.

“Latvijas Dabas fonds tālajā 2001. gadā īstenoja pirmo ES LIFE Nature programmas projektu Latvijā, atjaunojot Engures ezera piekrastes pļavas un ezera biotopus, apmācot vietējos dabas gidus, organizējot talkas un liekot pamatu tūrisma infrastruktūrai. Pateicoties tolaik piesaistītajiem LIFE programmas līdzekļiem, Engure šodien ir pazīstams dabas tūrisma galapunkts, un dabas teritorija atbalsta vietējo ekonomiku. Mums vienmēr ir liels gandarījums par tiem projektiem, kuri turpina dzīvot arī pēc projekta beigu termiņa, dodot stimulu tālākai attīstībai”.

Veicot dabas saglabāšanas darbus dažādās Latvijas vietās, atjaunoti vairāk nekā 5000 hektāri dažādu dabisko zālāju biotopu, atjaunotas dzīvotnes griezēm, lielajam dumpim, grīšļu ķauķim. LDF īpašu uzmanību pievērsis jūras ērgļu, zivjērgļu un mazo ērgļu izpētei un to aizsardzības nodrošināšanai, veidojot mākslīgās ligzdas. Projekta “Ērgļi pāri robežām” ietvaros tika sāktas šobrīd tik populārās tiešraides no aizsargājamo putnu ligzdām, kas no divām kamerām 2011. gadā nu izvērtušās par realitātes šovu, ko pazīst arī ārpus Latvijas robežām.

LDF pārvaldība

Šobrīd LDF galvenā pārvaldes institūcija ir dalībnieku sapulce.

“Par Fonda Dalībnieku var kļūt Fonda dibinātājs, Fonda atbalstītājs vai jebkura cita rīcībspējīga fiziska persona, kura ir piešķīrusi finansu līdzekļus Fonda mērķu sasniegšanai vismaz Padomes noteiktās minimālās mērķiemaksas apmērā, atzīst Fonda statūtus un rakstiski ir apliecinājusi vēlmi darboties Dalībnieku sapulcē, aizpildot dalībnieka anketu. Fonda Dalībniekus uzņem Padome Dalībnieku sapulces reglamentā noteiktā kārtībā” (Statūtu punkts 6.5.).

Dalībnieku sapulce ievēl padomi sešu cilvēku sastāvā. Latvijas Dabas fonda padomes uzdevums ir pārraudzīt fonda darbību un nodrošināt LDF stratēģijas īstenošanu. Padomes locekļi un priekšsēdētājs šo darbu veic brīvprātīgi. Padome ieceļ direktoru, kas ir atbildīgs par ikdienas darba procesu nodrošināšanu. Fondā strādā vairāk nekā 20 dažādu jomu profesionāļi.

Latvijas Dabas fonda statūti