Divas jaunas tiešraides kameras - ūpis un zivjērglis!

27.03.2017

Latvijas Dabas fonds (LDF) šajā pavasarī sāka jau sesto sezonu tiešraidēm no putnu ligzdām, un nu Durbes jūras ērgļiem, Sēlijas melnajam stārķim un Rīgas vistu vanagam pievienojušies divas jaunas - ūpis (Bubo bubo) un zivjērglis (Pandion haliaetus). Ūpis ir līdz šim Latvijā nevērota putnu suga. 

Viena jaunā tiešraides kamera novietota pie ūpju ligzdas, kas atrodas Kurzemē. Šī ūpja ligzdošanas teritorija ir zināma kopš 1998. gada, kad dabiskā ligzdvieta atrasta uz zemes. Pēc vairākiem nesekmīgiem ligzdošanas gadījumiem uz zemes, ornitologi uzbūvēja mākslīgo ligzdu eglē, aptuveni 10 metru augstumā. Kopš 2013. gada šajā ligzdā ik sezonu ligzdošana norit sekmīgi. Ligzda ir tik liela, ka tajā varētu saritināties pieaudzis cilvēks.

Šobrīd ligzdā mājo ūpju ģimene, un mātīte perē trīs olas. Tēviņš uzturas ligzdas tuvumā un to sargā, visas dienas laikā ar mātīti sasaucoties.

Pie ūpju ligzdas uzstādītā kamera ir arī ar jaunām tehniskām iespējām – tai ir iespējams attālināti regulēt pietuvinājumu, līdz ar to pētnieki ūpju dzīves norisēs var ieskatīties ļoti precīzi. Diennakts krēslainajā laikā kamera darbojas ar palēninātu ekspozīciju, tā ļaujot turpināt novērot putnus. Jau šīs sezonas beigās sistēma tiks pilnveidota, ļaujot turpināt novērojumus arī pilnīgā tumsā.

Savukārt zivjērgļa ligzda, kas arī ir Kurzemē, atrodas zivjērgļu ligzdošanas teritorijā, kura zināma jau kopš 1989. gada.  Tad tika atrasta pirmā ligzda bebrainē. Kopš tā laika ornitologi ir gan uzstādījuši mākslīgās ligzdas, gan zivjērgļi veidojuši savas. Mūsu novērotā ligzda kopš atrašanas lielākoties bijusi apdzīvota, lai arī ligzdošana ne katru gadu bija sekmīga. Kā zivjērgļiem veiksies šogad un vai būs mazulis, visi varēsim sekot līdzi tiešraidē. 

2016. gadā LDF tiešraides kameras vēroja vairāk kā 2 miljoni skatītāju. Tiešraides kameru darbību nodrošina sabiedrības atbalsts – uzņēmumu un cilvēku ziedojumi.

Ziedot tiešraidēm var arī on-line - http://ldf.lv/lv/atbalsti-ldf

Daži fragmenti no ūpju dzīves:

Ūpis atnes uz ligzdu  medījumu https://youtu.be/CJpyVrhFczg

Ūpju ģimenes vakariņas https://youtu.be/aPE2lHnAb1c

Ūpis mielojas ar medījumu https://youtu.be/FjwrE7CfZd8

Ūpju pārošanās, mātīte turpina mieloties https://youtu.be/eI39pbUiV20

SKATIES:

LDF Youtube kanāls: ūpis

https://www.youtube.com/watch?v=RUyQ_JJ6A84

LDF Youtube kanāls: zivjērglis

https://www.youtube.com/watch?v=aRGz0fNasiA

Portāls Dabasdati.lv (http://dabasdati.lv/lv/kameras2017)

Uzzini par jaunākajiem notikumiem ligzdās un dalies redzētajā Dabasdatu forumā (http://www.dabasdati.lv/forums/viewforum.php?f=25).