Latvijas Dabas fonds aicina meklēt slēpņus un izglītoties par klimata pārmaiņām

07.09.2022

No septembra Latvijas Dabas fonds piedāvā slēpņošanas jeb “Geocaching” sēriju “ClimateQuest” dažādās Latvijas vietās, lai skaidrotu klimata pārmaiņas un to radītās sekas. Seši slēpņi, kuri ir izvietoti Rīgā, Liepājā, Limbažos un citās pilsētās Latvijā, ļauj iepazīt dabas un kultūrvēsturiskas vērtības un izprast, kā tās ietekmēs un jau šobrīd ietekmē klimata pārmaiņas. Slēpņošanas sērija “ClimateQuest” ir izveidota Latvijas Dabas fonda projekta “Game On: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt!” ietvaros.

Latvijas Dabas fonds ir izvietojis sešus slēpņus dažādās vietās Latvijā, kurās ir sastopamas unikālas dabas un kultūrvēsturiskas vērtības. Slēpņi ir meklējami Ziemeļu fortos Liepājā, Jūrkalnes stāvkrasta teritorijā,  Aiviekstes hidroelektrostacijas (HES) apkārtnē, pie Noriņas upes Salacgrīvas novadā, bijušajā pieturas punktā “Pociems” Limbažos un pie  iepirkšanās centra "AKROPOLE Alfa" Rīgā. Latvijas Dabas fonda slēpņošanas sērija “ClimateQuest” neliks dārgumu meklētājiem vilties – tajā iekļautie slēpņi ne tikai atklās stāstu par Latvijas dabas daudzveidību, bet arī izglītos par klimata pārmaiņām.

Viens no Latvijas Dabas fonda izvietotajiem slēpņiem atrodas Jūrkalnē – gleznainākajā jūras piekrastē Latvijā. Jūrkalne lepojas ar skaistu smilšu pludmali un augstāko stāvkrastu Latvijā, taču teritorijā ir labi novērojama klimata pārmaiņu radīta krasta erozija. Atrodot šo slēpni, ir iespējams noskaidrot, kas ietekmē stāvkrasta sarukšanu. Slēpnis, kas atrodas Aiviekstes hidroelektrostacijas (HES) apkārtnē, vēsta par HES ietekmi uz dabu un apkārtējo vidi. Savukārt slēpnis bijušajā Pociema stacijā izglītos par transporta nozares saistību ar klimata pārmaiņām.

Lai uzsāktu slēpņošanu, ir nepieciešams viedtālrunis ar GPS funkciju vai arī GPS iekārta, kā arī jāizveido profils vietnē www.geocaching.com un viedtālrunī jāiegūst Geocaching aplikācija. Aplikācijas lejuplāde un Latvijas Dabas fonda izvietoto slēpņu meklēšana ir bez maksas un iespējama jebkurā dalībniekam ērtā laikā. Plašāka informācija par katru Latvijas Dabas fonda izvietoto slēpni pieejama šeit.

Vietnē www.geocaching.com Latvijas Dabas fonda izvietotos slēpņus iespējams atrast pēc to kodiem:

1) Slēpnis Jūrkalnes stāvkrastā: GC9PKXQ;

2) Slēpnis pie Noriņas upes: GC9PM24;

3) Slēpnis Ziemeļu fortos: GC9PM0X;

4) Slēpnis Aiviekstes HES teritorijā: GC9PN82;

5) Slēpnis Pociema stacijā: GC9PN6V;

6) Slēpnis pie iepirkšanās centra "AKROPOLE Alfa": GC9XR51.

Slēpņošana jeb “Geocaching” ir starptautisks aktīvās atpūtas veids, kurā, izmantojot GPS (globālās pozicionēšanas sistēmas) tehnoloģijas, dalībnieki sev ērtā laikā meklē brīvā dabā paslēptus slēpņus jeb konteinerus. Slēpņošanas prakse ļauj apzināt un iepazīt dabas un kultūrvēstures raritātes. Tāpat slēpņu veidotāji nereti tos papildina ar unikālu informāciju par konkrēto vietu, piešķirot slēpņošanai arī izglītojošu vērtību.

Projekts “Game On: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt!” ir iniciatīva, kuru ir veidojuši 10 partneri 8 Eiropas valstīs ar mērķi padziļināt sabiedrības izpratni par klimata pārmaiņām un to, kā ar individuālām rīcībām iespējams sekmēt ilgtspējīgu un klimatam labvēlīgu attīstību, kā arī aicināt jauniešus iesaistīties “klimata spēlē” – kļūt par klimata aktīvistiem. Latvijā to īsteno Latvijas Dabas fonds. Projektu “Game On: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt!” līdzfinansē ES DEAR (Development Education and Awareness Raising) programma.

Vairāk informācijas par projektu "Game On: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt!" iespējams iegūt šeit.