Latvijas Dabas fonds un Vides risinājumu institūts piedalās sarunu festivālā LAMPA

13.08.2021

20. un 21. augustā sarunu festivālā LAMPA Latvijas Dabas fonds sadarbībā ar Vides risinājumu institūtu ceļ “Dabas un klimata skatuvi” un piedāvā dabas un klimata problemātikai veltītu pasākumu programmu. Uz “Dabas un klimata skatuves” Pils laukumā Cēsīs norisināsies diskusijas, stāvizrāde “Es un klimats. Kāds sakars?”, prāta spēles “LAMPAs klimata čempions” un citas aktivitātes. “Dabas un klimata skatuves” programma tiek veidota Latvijas Dabas fonda projekta “Game On: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt!” ietvaros.

20. augustā 12.05 – 12.30, 14.30 – 15.00 un 17.30 – 18.00 pie “Dabas un klimata skatuves” norisināsies prāta spēles “LAMPAs klimata čempions”, kurās dalībniekiem būs iespēja pārbaudīt zināšanas par dabas un klimata tēmām un laimēt klimatam draudzīgas balvas. Prāta spēles “LAMPAs klimata čempions” norisināsies tikai klātienē.

Kas ir dabā balstīti risinājumi? Kā tie darbojas un kā varam panākt, lai tie vairāk ienāktu mūsu dzīvē? Uz šiem jautājumiem atbildes tiks meklētas 20. augustā 13.00 – 14.00 sarunā “Var arī citādāk – dabā balstīti risinājumi klimata pārmaiņu mazināšanai”. Tajā piedalīsies Latvijas Universitātes Biznesa vadības un ekonomikas fakultātes lektors Mārtiņš Danusēvičs, fizikas doktors un klimata pārmaiņu eksperts Ojārs Balcers, Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas vadītājs Gustavs Norkārklis un ģeogrāfijas zinātņu doktore Anda Ruskule. Sarunu moderēs zinātnes žurnāliste Sandra Kropa. Saruna pieredzama gan klātienē, gan tiešsaistē.

20. augustā 15.30 – 16.30 klātienē un tiešsaistē norisināsies zinātnes žurnālistes Sandras Kropas vadīta diskusija “Augsne – kāpēc tā ir svarīga?”. Vides risinājumu institūta pētnieces Dace Zariņa un Rūta Abaja, LR Zemkopības ministrijas Lauksaimniecības ilgtspējīgas attīstības nodaļas vadītāja Kristīne Sirmā, Latvijas Lauku konsultācijas un izglītības centra speciāliste bioloģiskajā lauksaimniecībā Lāsma Ozola un Latvijas Universitātes asociētais profesors Raimonds Kasparinskis pastāstīs, kas ir augsne un kāpēc ir svarīgi to pazīt un par to rūpēties.

Saruna “Kas ir dabisks?” norisināsies 20. augustā 18.30 – 19.30, un tās dalībnieki ir režisore Madara Dišlere, dzejniece Marija Luīze Meļķe, kinorežisors un publicists Žulijens Nuhums Kulibali un Vides risinājumu institūta vadošā pētniece Ilva Nakurte. Jautājumu “Kas ir dabisks?” palīdzēs šķetināt Pasaules Dabas fonda valdes priekšsēdētājs Uģis Rotbergs. Saruna skatāma gan klātienē, gan tiešsaistē.

20. augustā no 14.00 līdz 20.00 Cēsu pilsmuižas klētī un zinātnes un mākslas centrā “Brūzis” būs skatāma izstāde “Lauka pētījumi” – tajā pie vides izpētes jautājumiem kopīgi strādājuši zinātnieki un mākslinieki, Cēsu pilsmuižas klēti pārvēršot procesu un eksperimentu telpā ar instalācijām, skaņu ainavām, tekstiem, filmām un performancēm, kas fiksē vides, kuras vairs nekad neatkārtosies. Izstāde būs pieejama festivāla apmeklētājiem arī 21. augustā no 12.00 līdz 20.00.

21. augustā 12.30 – 13.30 diskusijā “Cilvēka un vides attiecību formas” piedalīsies mākslinieks Aleksejs Beļeckis, skaņu mākslinieks Maksims Šenteļevs, projekta “Sporta pils dārzi” autore un vadītāja Renāte Prancāne un Vides risinājumu institūta pētniece Rūta Abaja, un tās moderators ir kinorežisors un publicists Žulijens Nuhums Kulibali. Diskusija būs skatāma klātienē un tiešsaistē.

Diskusijas “Cieņpilna vides plānošana” dalībnieki LNB izstāžu centra vadītāja Anete Krūmiņa, arhitekts Toms Kokins, dabas aizsardzības eksperts Viesturs Lārmanis un Vides risinājumu institūta projektu vadītāja Guna Dātava sarunāsies par to, kā, pielietojot jaunākās tehnoloģijas, datus un dizaina domāšanu, attīstīt cieņpilnas vides plānošanas prakses gan lauksaimnieka dzīves modelī, gan urbānajās vidēs. Diskusija notiks 21. augustā 14.00 – 15.00 klātienē un tiešsaistē, un to vadīs kinorežisors un publicists Žulijens Nuhums Kulibali.

Stāvizrāde “Es un klimats. Kāds sakars?” notiks 21. augustā 15.45 – 16.45. To vadīs un tajā piedalīsies apvienības “Sieviešu stendaps” dalībniece Inga Gaile, un viņai pievienosies Alise Zariņa, Aiva Birbele un Katrīna Rudzīte. Tāpat stāvizrādē piedalīsies pārstāvji no apvienības “Comedy Latvia” – Kalvis Troska, Aleksandrs Guzenko un Jānis Kreičmanis. Pasākums notiks gan klātienē, gan tiešsaistē.

21. augustā 17.00 – 18.15 festivāla LAMPA apmeklētājiem būs iespēja piedalīties ātrajos randiņos ar septiņiem sabiedrībā zināmiem klimata aktīvistiem! Organizācijas “AUGam” pārstāve Ieva Gedzuna, Pasaules Dabas fonda pārstāve Laura Treimane, Latvijas Televīzijas žurnāliste Eva Johansone, Latvijas Radio 5 raidījumu vadītāja Māra Sleja, biedrības “homo ecos:” pārstāvis Artūrs Jansons, jūtūberis Edgars Fresh (Edgars Feščenko) un dabas fotogrāfs Jānis Zilvers būs gatavi individuāli atbildēt uz jebkuriem jautājumiem 3 minūšu garumā ar katru apmeklētāju – par klimata pārmaiņām, zinātniskiem pētījumiem, par saviem paradumiem, motivāciju darboties un ieteikumiem citiem. Pēc 3 minūtēm atskan zvans, un galdiņu maiņa! Ātro randiņu procesu koordinēs un komentēs Jānis Vītols. Aktivitāte norisināsies tikai klātienē.

“Dabas un klimata skatuves” pasākumu programma 18.30 – 19.30 noslēgsies ar diskusiju “Vai mazajām lietām ir svars?”. Zinātnes žurnāliste Sandra Kropa ar biedrības “Zero Waste Latvia” vadītāju Annu Doškinu, projekta “Sporta pils dārzi” autori un vadītāju Renāti Prancāni, Latvijas Bankas ilgtspējas virziena vadītāju Edvardu Kušneru un ilgtspējas pētnieku Elgaru Felci sarunāsies par mazajām lietām lielās klimata krīzes kontekstā.

"Dabas un klimata skatuves" klātienes aktivitātes norisināsies Pils laukumā Cēsīs. Sarunu festivāla LAMPA mājaslapā ir pieejama karte teritorijas apjaušanai.

Pasākumi, kuri notiek arī tiešsaistē, skatāmi sarunu festivāla LAMPA mājaslapā un Latvijas Dabas fonda "Facebook" platformā.

Šogad sarunu festivāla LAMPAS apmeklējums klātienē būs iespējams, tikai uzrādot derīgu "Covid-19" sertifikātu, kas apliecina pilna vakcinācijas kursa pabeigšanu vai pārslimošanas faktu pēdējā pusgada laikā, kopā ar ID karti vai pasi, līdz ar to klātienē festivāls šogad būs pieejams apmeklētājiem no 12 gadu vecuma.

 

Latvijas Dabas fonds sarunu festivālā LAMPA piedalās kopā ar Vides risinājumu institūtu.

“Dabas un klimata skatuves” programma tika veidota Latvijas Dabas fonda projekta “Game On: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt!” ietvaros. Projekts “Game On: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt!” ir kopīga vides organizāciju iniciatīva 8 Eiropas valstīs, kuras mērķis ir padziļināt jauniešu izpratni par klimata pārmaiņām un to, kā ar individuālām rīcībām iespējams sekmēt ilgtspējīgu un klimatam labvēlīgu attīstību, kā arī aicināt jauniešus iesaistīties “klimata spēlē” – kļūt par klimata aktīvistiem. Projektu finansiāli atbalsta ES DEAR (Development Education and Awareness Raising) programma un Sabiedrības integrācijas fonds no piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.