Pļavas festivālā – pļavas ekspertu konsultācijas, pļavas produktu tirgus, darbnīcas lieliem un maziem

26.07.2024

Šī gada 3. augustā Rīgā, Arkādijas parkā visas dienas garumā notiks Latvijas Dabas fonda (LDF) otrais Pļavas festivāls – pasākums, kas veltīts dabiskajai pļavai un dabas daudzveidībai, kā arī praksēm, kuras ikviens var īstenot dabas daudzveidības veidošanai. Festivālā būs iespējams saņemt konsultācijas par pļavu ierīkošanu un saglabāšanu, piedalīties ar pļavu un citām ekosistēmām saistītās darbnīcās, klausīties lekcijas, iegādāties dabisko pļavu produktus, bet noslēgumā priecāties grupas “Rahu The Fool” koncertā. Pasākums ir bez maksas, to vadīs Eva Johansone.

Pļavas festivāls sāksies 10.30, kad tiks atvērts pļavas produktu tirgus, kurā varēs iegādāties pļavās auguša liellopa gaļu, medu un citus biškopības produktus, kazas piena produktus, tējas un kosmētiku. Savukārt 11.00 varēs piedalīties savvaļas augu sēklu vākšanas meistarklasē LDF botāniķes Rūtas Sniedzes-Kretalovas vadībā. Sākot no 13.00, reizi stundā notiks kukaiņu ķeršanas un pētīšanas pastaiga kopā ar entomologu Voldemāru Spuņģi.

Pļavas festivālā darbosies konsultāciju punkts “Gribu pļavu!”, kurā visi interesenti, kuri vēlas saglabāt vai ierīkot dabiskās pļavas, varēs saņemt ekspertu padomu. Interesenti aicināti ņemt līdzi informāciju par potenciālo pļavas teritoriju – kadastra datus, kā arī esošo pļavas augu fotogrāfijas. Tāpat visas dienas garumā varēs piedalīties viktorīnās par dabiskajām pļavām un saņemt ar pļavu saistītas balvas.

Pasākumā par dabiskajām pļavām un ūdeņiem stāstīs pārstāvji no LDF projektiem GrassLIFE2 un LIFE GoodWater IP, savukārt farmaceite Vija Eniņa vadīs lekciju par ārstniecības augiem Latvijā. Apmeklētāji arī varēs veidot pļavas augu segu, būvēt kukaiņu mājas ar biedrības “Bišu draugs” pārstāvjiem, pētīt mitrājus, iepazīties ar uzņēmējdarbību pļavās, paviesoties Dabas aizsardzības pārvaldes, LIFE-IP LatViaNature Dabas klasē.

Plkst. 16.00 notiks Latvijas Universitātes pētnieces un pļavu ekspertes Solvita Rūsiņa lekcija par dabas daudzveidības nozīmi, bet 18.00 – ainavu tūre “Iepazīsti mitrāju pilsētā”, kas vedīs uz īpašu vietu – urbāno mitrāju Torņakalnā. Pasākuma noslēgumā – 20.00 – norisināsies grupas “Rahu The Fool” koncerts. 

Aicinām visus pļavas un dabas draugus uz Pļavas festivālu!