Urbānajā Ainavu tūrē Rīgā Jugla iepazīta no cita skatpunkta

06.06.2022

Latvijas Dabas fonds šī gada Ainavu tūres turpināja 7. maijā, Rīgā Juglas pusē. Šī ainavu tūre veltīta fonda Gada dzīvotnei – PILSĒTAI, kurā tika atklāta dabas daudzveidība, kas slēpjas urbānajā vidē.

Ainavu tūres dalībnieki pārgājienā iepazina kultūras un industriālo mantojumu – veco dzelzceļa tiltu, ko kādreiz izmantoja kūdras pārvadāšanai, baudīja skatu uz Ķīšezeru un Jaunciema dabas liegumu, apskatīja Hirša villu, tekstilrūpnīcas “Rīgas audums” teritoriju, ūdenstorni, uzzinot, kā daba pārņem vietas, kurās apsaimniekošana pārtraukta, pilsētas pļavas Juglas promenādes nogāzē, Strazdmuižas parku, Juglas ezeru un kanālu, Liepu aleju un Bonaventuras muižu.

Arī pilsētā ir bagāta fauna. Pie dzelzceļa tilta ziedēja ošlapu kļava (invazīva suga), dzelzceļa nogāzēs auga Kanādas zeltslotiņa (invazīva suga), lauka sīkķērsa, kodīgais laimiņš un lielā nātre. Ceļmalās bija sastopamas tīruma kosas (sens augs), mazā rozā velnarutku grābeklīte, šaurlapu ceļteka, sārtā panātre, efejlapu sētložņa. Strazdumuižas parkā acis priecēja meža zeltstarītes, baltās un dzeltenās vizbulītes un pavasara mazpurenītes.

Ceļā redzējām paugurknābja gulbi, reņģu kaiju, sudrabkaiju, lielo ķīri, lauci, cekuldūkuru, ģirlici u.c. putnus.

Ainavas un tajā mītošo dabas daudzveidības un kultūrvēstures stāstu stāstīja fonda eksperte, botāniķe RŪTA SNIEDZE-KRETALOVA, dzīvās dabas un putnu entuziasts, aktīvs putnu vērotājs RUSLANS MATROZIS, kā arī ornitoloģe ILZE PRIEDNIECE, projekta “LIFE GoodWater IP” koordinatore fondā. Ekspertu stāstījumu ar atmiņu stāstiem un apskates vietu senajām fotogrāfijām lieliski papildināja tūres dalībnieks JĀNIS PIMBERIS.

 

Tūres dalībnieki spēkus atguva Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, cienājoties ar krodziņa “Priedes krogs” zupu un veldzējoties dziedātājas ANETES PORGAS dueta koncertā no romantikas līdz jautram rokenrolam.

Muzicē Anete Porga duets, foto Vija Kurpniece

Urbānā Ainavu tūre Juglas pusē plānota arī šo ruden.

Iešanu Ainavu tūrēs finansiāli atbalsta projekts “LIFE GoodWater IP”, ko finansē LIFE programma un Valsts reģionālās attīstības aģentūra.

Foto: Vija Kurpniece