Izbaudi Latvijas Zaļā ceļa ainavu pie tilta pār Amatu

13.09.2023

Aicinām kopā ar Latvijas Dabas fonda eksperti un botāniķi Leldi Eņģeli doties AINAVU TŪRĒ GAR AMATAS UPI, kas notiks šo sestdien, 16. septembrī pie tilta pār Amatu, Zaļā dzelzceļa posmā Ieriķi - Jaunpiebalga-Gulbene.

Ainavu tūre ir viena no aktīvās atpūtas dienas pasākuma "Soļo-ripo-skrien Cēsu novadā pa Latvijas Zaļo ceļu", ko organizē Vidzemes Tūrisma asociācija sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību un Latvijas Dabas fondu, aktivitātēm. Izturīgākie pasākuma dalībnieki aicināti doties 16 km pārgājienā gājējiem un nūjotājiem vai 36 km velobraucienā. Vienlaikus laipni aicināti arī tie, kuri vēlas piedalīties tikai Ainavu tūrē (norises vietas koordinātas 57,20968°N, 25,29439°E, Cēsu novads, Drabešu pagasts).

Pārgājiena un velobrauciena dalībniekiem būs unikāla iespēja doties ceļā gidu pavadībā, kuri iepazīstinās ar Latvijas Zaļo ceļu un apkārtnē esošajām kultūrvēsturiskajām vietām. Pie tilta pār Amatas upi dalībniekus sagaidīs draudzīgie haskiji. Savukārt Latvijas Dabas fonds būs sarūpējis īpašu Ainavu tūres programmu: no plkst. 12.45 apmeklētājus priecēs mūziķi, kuri ikdienā galvenokārt darbojas un spēlē Zemessardzes orķestrī, - Arvīds Keinis (klavieres, balss) un Ansis Klucis (kontrabass), no plkst. 13.30 botāniķe un vides politikas eksperte Lelde Eņģele pastāstīs par Amatas upi un apkārtnes ainavu. Tālāk dalībnieki dosies uz piemiņas vietu deportētajiem pie bijušās Amatas stacijas, kur kājāmgājēji kopā ar nūjotājiem un skrējējiem turpinās ceļu uz Spāri, bet velobraucēji turpinās braucienu līdz posma galapunktam – Dzērbenei.

Dalībnieku ierašanās un reģistrācija notiks Ieriķu dzelzceļa stacijā no plkst. 10.30, bet svinīgā pasākuma atklāšana paredzēta plkst. 11.00. Pirmais starts kājāmgājējiem, nūjotājiem un skrējējiem - plkst. 11.30, bet otrais - velobraucējiem plkst. 12.15. Velobraucēju un inventāra pārvešanai no Dzērbenes atpūtas vietas līdz Ieriķu dzelzceļa stacijai būs nodrošināts transports ar atiešanas laiku plkst. 17.00. Būs nodrošināts arī transports kājāmgājēju nokļūšanai no Spāres atpakaļ uz Ieriķu staciju.

Dalība pasākumā ir bez maksas, un atpūtas pauzēs dalībniekiem tiks nodrošinātas uzkodas. Iepriekšēja pieteikšanās ir obligāta: https://ej.uz/t9p6 .Iepriekš piesakot, varēs iznomāt velosipēdus, skrejriteņus un nūjas (inventāra skaits ierobežots). Dalībnieki ir aicināti ierasties uz pasākumu ar vilcienu Cēsis–Ieriķi ar atiešanas laiku plkst. 10.30 vai Rīga–Ieriķi ar atiešanas laiku plkst. 10.46. Tāpat velobraucējiem obligāti jāievēro ceļu satiksmes drošības noteikumi un jālieto aizsargķivere (bērniem vecumā līdz 12 gadiem tā ir obligāta prasība).

Pasākuma laikā tiks fotografēts un filmēts publicitātes vajadzībām.

Ainavu tūri organizē Latvijas Dabas fonds projektā LIFE GOODWATER IP.

Tālrunis – uzziņām 26472306 (Vija).