Latvijas Dabas fonds aicina uz rudens ainavu tūri Lubānā

24.10.2023

Svētdien, 29. oktobrī Lubānas dabas parkā “Aiviekstes ozoli” notiks Latvijas Dabas fonda ainavu tūre gar Aiviekstes upi. Tajā kopā ar dabas un kultūrvēstures ekspertiem atklāsim šīs teritorijas īpašās vērtības, īpaši pievēršot uzmanību vēsturei, jo šī apkaime ir nozīmīga akmens laikmeta apmetņu vieta. Dalība tūrēs ir bez maksas, bet ar iepriekšēju pieteikšanos.

Ainavu tūre Lubānā, dabas parkā “Aiviekstes ozoli” gar Aiviekstes upi notiks svētdien, 29. oktobrī no plkst. 11.00 līdz 15.00. Viens no tūres vadītājiem būs treneris, vides gids, aktīvās atpūtas un sporta biedrības “Aborieši” vadītājs Māris Valainis, kurš stāstīs par Aiviekstes upes bagarēšanu un akmens laikmeta vēsturi. Par dabas vērtībām stāstīs Dace un Dagnis Vasiļevski no Dabas aizsardzības pārvaldes, kā arī Latvijas Dabas fonda eksperte un botāniķe Lelde Eņģele.

Ainavu tūres dalībniekiem būs iespēja iejusties akmens laikmetā, kad citas Latvijas vietas, piemēram, Rīga, vēl bija zem ūdens. Būs iespēja izmēģināt medības ar loku, uzzināt, kāda loma ir ziemeļbriežiem Lubāna mitrāja teritorijas apdzīvošanā, kāpēc neolīta laikā šī bija blīvi apdzīvota vieta, bet tagad cilvēks te parādās reti. Tāpat tūres apmeklētāji varēs uzzināt par Lubānas attiecībām ar ūdeņiem – kāda ir bijusi to ietekme šajā teritorijā un kā cilvēki centušies tos savaldīt. Tajā pašā laikā šī arī ir palieņu pļavām un līdz ar to dabas vērtībām bagāta vieta – te ieskatu dos dabas eksperti.

Tūres noslēgumā dabas takas "Aiviekstes ozoli" dabas koncertzālē plkst. 14.00 muzicēs koklētājs Kārlis Rudra Jirgens. Visi tūres dalībnieki bez maksas tiks cienāti ar mielastu.

Pulcēšanās Ainavu tūres pārgājienam paredzēta 29. oktobrī no plkst. 10.30 Lubānā dabas takas “Aiviekstes ozoli” sākumā Krasta un Peldu ielas krustojumā (https://www.aboriesi.lv/). Pārgājienu sākam plkst. 11.00. Dalība Ainavu tūrē – bezmaksas, iepriekš piesakoties: ej.uz/LubanuRudeni2, jo vietu skaits ir ierobežots.

Ainavu tūre ir Latvijas Dabas fonda radīts koncepts - pārgājiens kopā ar dabas un kultūras ekspertiem, ko papildina ar ainavu saskanīgs koncerts un kopīgs mielasts.