Latvijas Dabas fonds sarunu festivālā LAMPA

16.06.2023

9. un 10. jūnijā sarunu festivāls LAMPA pulcēja dažādu interešu un viedokļu pārstāvjus, lai apmeklētajiem būtu iespēja iepazīties ar dažādu tematu loku, paplašināt redzesloku, iedvesmoties un izaicināt savus priekšstatus.

Latvijas Dabas fonds piedāvāja četras diskusijas par dabu, tās dažādajiem aspektiem un dabas nozīmi cilvēku dzīvē. Interesentiem, kuriem nesanāca noklausīties diskusijas klātienē, ir iespēja noskatīties ierakstus:

  • Politiska diskusija “”Zaļais grils”: Klimatskepse un dabas vienaldzība”

Ieraksts: https://ej.uz/zalaisgrils

Šajā diskusijā sarunājās politiķi un eksperti, atbildot uz jautājumiem par to, kas ir klimatskepse un kas veicina tās izplatību sabiedrībā, kāpēc uztraukties par dabas daudzveidību un domāt, kā to saglabāt nākamajām paaudzēm, cik pamatots ir apgalvojums, ka Latvija ir zaļa valsts un citiem jautājumiem.

Diskusijas dalībnieki: Baiba Vitajevska-Baltvilka (Latvijas Dabas fonds), Jānis Rozītis (Pasaules Dabas Fonds), Jānis Patmalnieks (Jaunā Vienotība), Andris Kulbergs (APVIENOTAIS SARAKSTS), Uģis Mitrevics (Nacionālā apvienība), Armands Krauze (Zaļo un Zemnieku savienība), Jana Simanovska (Progresīvie)

Diskusiju vada: Liene Brizga-Kalniņa (Latvijas Dabas fonda komunikācijas vadītāja)

  • Diskusija “Kāpēc daba mums ir nepieciešama?”

Ieraksts: https://ej.uz/kapecdabamumsirnepieciesama

Izpratne par to, kas ir dabas vērtība, ir ļoti dažāda – eksperti runā par biotopiem, pilsētnieki par skaitām vietām atpūtai, bet lauku iedzīvotāji par produktīvo dabu. Diskusijā tika runāts par to, kā dabas – sugu un dzīvotņu – vērtību nosaka eksperti un kas Latvijā ir visapdraudētākais. Kāda ir dabas nozīme pilsētvidē vai intensīvi apsaimniekotās lauksaimniecības zemēs, kā cilvēks pārveido ekosistēmas un kas notiek ar dabu šajā procesā? Kā daba var palīdzēt mazināt klimata pārmaiņas? Vai varam uzlūkot dabu kā kapitālu un kā tas var paplašināt mūsu izpratni par dabas nozīmi?

Diskusijas dalībnieki: Anda Ruskule (ģeogrāfijas zinātņu doktore, vides eksperte), Kārlis Lakševics (sociālantropologs), Edvards Kušners (Latvijas Bankas ilgtspējas virziena vadītājs, padomnieks), Kristaps Klauss (Latvijas Kokrūpniecības federācijas viceprezidents), Andris Širovs (Dabas aizsardzības pārvaldes ģenerāldirektora pienākumu izpildītājs, vietnieks)

Diskusiju vada: Eva Johansone (raidījuma “Zaļgalvis” galvenā redaktore, klimata aktīviste)

  • Diskusija “Cik maksā daba?”

Ieraksts: https://ej.uz/cikmaksadaba

Daba ir mūsu pamata vērtība, bez kuras nekas cits nevarētu pastāvēt, taču tās devums ne vienmēr tiek novērtēts. Dabas daudzveidības izzušana ir realitāte. Vai mēs varam dabai un tās vērtībām pielikt cenu zīmi? Vai tas var palīdzēt dabu saglabāt un atjaunot? Par to sarunājās eksperti, bet apmeklētājiem bija iespēja apmainīties ar domām un arī pašiem atbildēt uz jautājumu – cik maksā daba? Caur ekosistēmu pakalpojumu un dabas kapitāla konceptiem tika aplūkots, kā varam dabas saglabāšanas nozīmīgumu integrēt politisko, sociālo un ekonomisko lēmumu pieņemšanā.

Diskusijas dalībnieki: Jānis Brizga (vides zinātnieks, biedrības "Zaļā brīvība" vadītājs), Baiba Vitajevska-Baltvilka (Latvijas Dabas fonda politikas koordinatore), Ivo Vinogradovs (Latvijas Universitātes vadošais pētnieks, zinātņu doktors), Juris Jātnieks (vides un sabiedrības pārvaldības eksperts)

Diskusiju vada: Toms Bricis (laika ziņu redaktors)

  • Politiski jauneklīga diskusija "dzīvās bibliotēkas" stilā 

“Dzīvā bibliotēka” darbojās gluži kā īsta bibliotēka – lasītāji varēja paņemt grāmatu lasīšanai noteiktam laikam, tikai šajā gadījumā “grāmatas” bija cilvēki. Diskusijā “grāmatas” bija bijušie un esošie politiķi, sabiedriski un politiski aktīvi jaunieši, kā arī savas jomas profesionāļi, kuri pārstāvēja dažādus politiskos spēkus, idejas, pārliecības. “Dzīvās bibliotēkas” dalībnieki dalījas katrs savā stāstā par to, kā viņi nonākuši līdz pārliecībai, ka nepieciešama politiski vai sabiedriski aktīva rīcība vides politikā, kāds ir lielākais sasniegums, kas ir izdevies un kas nav, kādi ir viņu ikdienas zaļie paradumi. 

"Dzīvās bibliotēkas" dalībnieki un viņu grāmatas:

Baibas Vitajevskas-Baltvilkas grāmata – “Vai populisms un klimatskepse iet roku rokā?”
Montas Heidmanes grāmata – "No bitēm līdz mežiem"
Rozes Aleksas Bogdanes grāmata – “Daba, sāls, suņi un saltiņi
Kristas Baumanes grāmata – “Ēdiens, Vide un Politika: kāds sakars?”
Andreja Svilāna grāmata – “Vai veci koki ir klimatpozitīvi?”
Sandra Ādmiņa grāmata – “Par pasauli, kur dzīvnieki vairs nav vergi un kalpi, bet mūsu līdzgaitnieki”
Lauras Treimanes grāmata – “Pēc 30 gadiem es sev teikšu...”
Artūra Jansona grāmata – “Liegi skeptiskas vēsmas zaļuma virzienā”
Jāņa Rozīša grāmata – “Cik vecs skelets ir lobija skapī?”
Elgara Felča grāmata – “Klimata sabrukums - ir par vēlu un nekad nav par vēlu"
Mairitas Lūses grāmata – “Kas mainās, kad no zaļā aktīvista kļūsti par politiķi?”

Ar "grāmatu katalogu" iepazīstināja: Valdis Sils

Katra diskusija izskanēja ar savu dinamiku, atziņām un skatītāju iesaisti, bagātinot izpratni par dabu un tās vērtībām. Paldies dalībniekiem, apmeklētājiem un organizatoriem!

Foto: Liene Leonoviča