Par Latvijas Dabas fonda direktori kļuvusi Vita Anda Tērauda

27.06.2023

Latvijas Dabas fonds (LDF), viena no lielākajām vides un dabas aizsardzības organizācijām Latvijā, turpmāk darbosies Vitas Andas Tēraudas vadībā. Tērauda kļuvusi par LDF direktori, piedaloties un uzvarot atklātā konkursā. Jaunā fonda vadītāja ir ar ievērojamu pieredzi nevalstiskajā sektorā un nevalstisku organizāciju vadībā, kā arī ar pieredzi pilsoniskās sabiedrības jautājumos.

“Latvijas Dabas fonds pēdējos gados ir audzis un no nelielas vides organizācijas kļuvis par nozīmīgu spēku gan dabas atjaunošanas jomā, gan vides politikā. Audzis ir arī mūsu īstenoto projektu un nodarbināto ekspertu skaits, tāpēc arī ir nepieciešamība pēc profesionālas, augsta līmeņa vadības, kas spētu veikt izmaiņas arī mūsu iekšējos procesos. Būtiski, lai fonda vadībā būtu cilvēki ar izpratni par dabas un klimata krīzes nozīmīgumu un skaidru apziņu, ka mēs vairs nevaram cerēt to atrisināt darbojoties tā, kā līdz šim. Tāpēc esam gandarīti, ka esam satikušies ar Vitu, jo viņa ir tieši šāds cilvēks,” saka Andrejs Briedis, LDF padomes priekšsēdētājs.

Vitai Andai Tēraudai ir vairāk nekā 30 gadu pieredze valsts pārvaldes un nevalstisko organizāciju darbā. Dzimusi un izglītojusies ASV, ieguvusi maģistra grādu starptautiskajā ekonomikā, viņa Latvijā mājo kopš 1990. gada. Tērauda izveidoja un 10 gadus vadīja politikas pētniecības centru “Providus”, bijusi “Sorosa fonda – Latvija” vadītāja, kā arī valsts reformu ministre 1994. gadā un 13. Saeimas deputāte no apvienības “Attīstībai/Par!”. Pēc 14. Saeimas vēlēšanām, kurās šī apvienība neguva vēlētāju atbalstu, Tērauda beidza aktīvās politikas gaitas.

“Vides un dabas aizsardzība šobrīd vairs nav tikai par dabas vērtību saglabāšanu. Tā ir par mūsu eksistences pamatu stabilitātes saglabāšanu, tāpēc tai jābūt integrētai visās nozarēs un jomās. Bioloģiskās daudzveidības zudums, apdraudējums ekosistēmām un klimata pārmaiņu radītie riski jau tagad ietekmē un pārredzamā nākotnē arvien vairāk ietekmēs mūsu ekonomiku, mūsu labklājību.  Tāpēc dabas saglabāšanā ir jāiesaistās ne tikai vides nozares profesionāļiem, bet arī finansistiem, ekonomistiem, politiķiem,” saka Vita Anda Tērauda.

Tērauda norāda, ka viņas uzdevumi un prioritātes LDF vadībā būs attīstīt un stiprināt modernu, ilgtspējīgu organizāciju, lai Latvijas Dabas fonda eksperti arī turpmāk īstenotu vērienīgus bioloģiskās daudzveidības saglabāšanas un atjaunošanas projektus Latvijas pļavās, mežos, purvos un citos biotopos. Tāpat Tērauda vēlas aktivizēt Latvijas Dabas fonda ekspertu klātbūtni un dzirdamību Latvijā un Eiropā, lai, veidojot dažādu nozaru rīcībpolitiku, tā atbalstītu, nevis apdraudētu Latvijas dabas daudzveidību.
Latvijas Dabas fonda direktors ir algots darbinieks, kas darbojas LDF padomes pārraudzībā.