Piekrastes kāpu augs - Lēzela vīrcele

28.08.2023

Savvaļā augošā un tikai jūrmalas kāpās sastopamā Lēzela vīrcele Linaria loeselii ir pazīstamo lauvmutīšu radiniece no ceļteku dzimtas. Savu sugas vārdu augs ieguvis par godu vācu ārstam un botāniķim Johannesam Lēzelim (Johannes Loesel). Eiropā tā sastopama reti – tikai šaurā joslā jūras piekrastē Latvijā, Lietuvā, Polijā un Vācijā. Augu var saukt par Baltijas jūras dienvidaustrumu piekrastes endēmu – noteiktā ģeogrāfiskā apgabalā sastopamu sugu. Latvijā ir kopēja populācija ar Lietuvu – galvenais izplatības reģions ir no Kuršu kāpas līdz Kolkai. Atsevišķas nelielas atradnes ir arī līča rietumu krastā.


Lēzela vīrcele – šaurām lapām, skraju ziedu ķekaru un ar nedaudz zilganu apsarmi. Foto: Līga Strazdiņa

Augam ir spēcīga sakņu sistēma. Tam piemērotākā dzīvotne ir embrionālās kāpas un priekškāpas, kuras veidojas smilšu pārpūtes rezultātā –  vīrcelei nākas “iekrampēties” smiltīs un turēties pretī gan stipriem vējiem, gan dažkārt arī jūras viļņiem. Vētru laikā šīs kāpas tiek noskalotas – tad nenoturas arī Lēzela vīrcele. Tomēr tās sēklas ir gana “dzīvelīgas” un augs ieviešas citviet kāpās.


Lēzela vīrcelei raksturīgs biotops – embrionālās kāpas. Foto: Līga Strazdiņa


Otrs Lēzela vīrceles raksturīgais biotops – priekškāpas. Arī tur notiek smilšu pārpūšana, tomēr ir jau izveidojusies noteikta kāpu veģetācija. Foto: Līga Strazdiņa

Latvijā daudz biežāk sastopama otra vīrceļu suga – parastā vīrcele (Linaria vulgaris). Tās augšana gan nav saistīta konkrēti ar piejūras kāpām. Lēzela vīrceli no parastās var atšķirt pēc skraja aplapojuma un skraja ziedu ķekara, kā arī viss augs ir ar nedaudz zilganu apsarmi.


Lēzela vīrceles (pa kreisi) un parastās vīrceles (pa labi) ziedi. Parastajai vīrcelei pie apakšlūpas pamata ir spilgti oranžs izcilnis, Lēzela vīrcelei tas nav tik izteikts un ir tikai nedaudz tumšākā krāsā nekā pārējās zieda daļas. Foto: Līga Strazdiņa un Ilze Ķuze

Augusts ir Lēzela vīrceles galvenais ziedēšanas laiks. Ziedi ir viegli smaržīgi un tie tiešām atgādina mazas lauvmutītes! Drīz vien ienākas arī pogaļas ar sēklām.


Lēzela vīrceles pogaļa. Foto: Ilze Ķuze

Lēzela vīrcele ir iekļauta Biotopu direktīvas aizsargājamo sugu sarakstā (tā ir arī Latvijā īpaši aizsargājama suga) un tāpēc ik pa 6 gadiem notiek sugas monitorings. Latvijas Dabas fonds projektā “Biotopu direktīvas sugu smiltāja neļķes un Lēzela vīrceles populāciju novērtējums” veicis aktuālo sugas monitoringu. Tas ir jau 3. monitorings kopš 2007. gada un rezultāti ļaus salīdzinoši izvērtēt populācijas un dzīvotņu stāvokli kopumā.