Šogad Rīgā izveidotas desmit jaunas pilsētas pļavas

03.11.2023

Latvijas Dabas fonds (LDF) sadarbībā ar Rīgas domi un apkaimju biedrībām jau trešo gadu galvaspilsētā veido pilsētas pļavas – savvaļas augu oāzes dabas daudzveidības saglabāšanai. Oktobrī notika astoņas pilsētas pļavu talkas, kuru laikā ekspertu izraudzītās teritorijās tiek iesētas savvaļas augu sēklas. Tā šogad Rīgā izveidotas desmit jaunas pilsētas pļavas, izmantojot arī LDF akcijā “Darām pļavu kopā!” iegūtās pļavas augu sēklas.

Šovasar tika izveidotas divas jaunas pilsētas pļavas. Jūlijā pilsētas pļava tapa Tekstilnieku pļavā, veicot sugām bagātas zāles pārnesi no dabiskās pļavas Vakarbuļļos. Vēl viena pļava izveidota Mazjumpravas muižā LDF Pļavas festivāla laikā, speciāli sagatavotā vietā izmētājot sēklu bumbas ar Latvijas savvaļas augu sēklām. Savukārt šajā rudenī pilsētas pļavas ierīkotas pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas, Zunda kanāla skvērā, Juglā pie Strazdupītes, Purvciemā, Buru ielas skvērā, Krasta ielā pie Dienvidu tilta, Latvijas Universitātes Botāniskā dārza teritorijā, kā arī pie Siena tirgus Maskavas forštatē. LDF pilsētas pļavas veidoja kopā ar Rīgas Jauno tehniķu centru, Latvijas Nacionālo bibliotēku, LU Bioloģijas fakultāti, biedrību “Mozaīka”, Juglas attīstības biedrību, Maskavas forštates apkaimju aliansi, biedrību “Cits Ķengarags” un Pļavnieku attīstības biedrību. Pašlaik galvaspilsētā ir jau 36 pilsētas pļavas. Tās var aplūkot šeit.

Šogad pilsētas pļavu ierīkošanā tika izmantots gan ar sēklu mašīnu ievāktais materiāls no Rūdolfa Blaumaņa dzimtās mājas “Braku” pļavām, gan LDF akcijas “Darām pļavu kopā!” laikā saņemtās pļavas augu sēklas. Vasarā LDF aicināja Latvijas iedzīvotājus iesaistīties akcijā “Darām pļavu kopā!” un vākt savvaļas augu sēklas, lai ar tām bagātinātu savus zālājus, pilsētu zaļās zonas un atjaunotu dabiskās pļavas. Akcijā iesaistījās 60 cilvēki, no kuriem aptuveni puse ievāca 70 dažādu pļavas augu sugu sēklas un nosūtīja tās LDF.

LDF botāniķe Rūta Sniedze-Kretalova stāsta: “Šovasar stāstījām par pļavas augu sēklu ievākšanu Pļavas festivālā un video instrukcijās, aicinot sabiedrību iesaistīties pļavu saglabāšanā. Saņēmām vairāk nekā 5 kg dažādu pļavas augu sēklas, kuras nupat izmantojām, lai paplašinātu pilsētas pļavu tīklu Rīgā. Sirsnīgi pateicamies visiem sēklu vācējiem un visiem, kuri piedalījās pilsētas pļavu izveides talkās! Pilsētas pļavu veidošana ir iniciatīva, kurā var iesaistīties visa vecuma un sabiedrības grupu pārstāvji. Tas ir veids, kā atgriezt mūsu savvaļas augu klātbūtni mums līdzās.”

Pļavas augu sēklas šogad varēja ievākt līdz pat oktobra sākumam, jo septembris bija neraksturīgi silts un pļavas augi turpināja ziedēt. Augu sēklu ievākšana un piesēja citās teritorijās ir metode, ar kuru iespējams palīdzēt izplatīties un saglabāties dabiskajām pļavām raksturīgajiem augiem. Latvijas dabiskās pļavas ir dzīvotne, kura šobrīd atrodas uz izzušanas robežas – tās saglabājušās vien 0,9% Latvijas teritorijas, bet pirms 100 gadiem tie bija 30%.

Pilsētas pļavas ir iniciatīva, kuras mērķis ir palīdzēt saglabāt Latvijas dabiskās pļavas. Pateicoties pilsētas pļavām, pilsētvidē palielinās bioloģiskā daudzveidība, nodrošinot barību apputeksnētājiem un citiem bezmugurkaulniekiem. Tāpat pļavas augu klātbūtne padara pilsētas ekosistēmu veselīgāku un palielina pilsētā esošo dārzu ražību, jo daļa kultūraugu, piemēram, ābeles, ķirši un plūmes, ir atkarīgi no apputeksnētājiem. Pilsētas pļavas arī nodrošina iedzīvotājiem iespēju iepazīt Latvijai raksturīgos savvaļas augus. LDF turpina uzstādīt informatīvus stendus par pilsētas pļavās sastopamajiem augiem.

Pilsētas pļavas tiek veidotas Latvijas Dabas fonda projekta “urbanLIFEcircles” ietvaros. Projekta mērķis ir saglabāt, pilnveidot un ilgtspējīgi apsaimniekot zaļo infrastruktūru pilsētās, palielināt bioloģisko daudzveidību, atjaunot un uzlabot ekosistēmu savienojamību un veselību, kā arī sniegt iedzīvotājiem jaunas atpūtas zonas.

Projektu “urbanLIFEcircles” īsteno Latvijas Dabas fonds sadarbībā ar Rīgas valstpilsētas pašvaldību, Tartu pilsētas pašvaldību un Orhūsas pilsētas pašvaldību, kā arī vairākiem partneriem no Igaunijas. Projektu finansē ES LIFE programma, Valsts reģionālās attīstības aģentūra un Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Projekts norisināsies līdz 2027. gadam.