Interneta tiešraidē vērojama lielā dumpja ligzda

14.05.2015

No 14. maija Latvijas Dabas fonds piedāvā unikālu iespēju tiešsaistē sekot līdzi lielā dumpja aizraujošajai dzīvei Engures ezera niedrājos. Lielais dumpis jau ir uzcēlis ligzdu, izdējis četras olas un uzsācis perēšanu, kuras laiks jau tuvojas noslēgumam. Pirmā mazuļa šķilšanās ir gaidāma aptuveni vienas nedēļas laikā. Interneta kameras tiešraide skatāma šeit.

Kamerā redzamā lielā dumpja ligzda atrodas niedrājā Engures ezerā. Engures ezers ir viena no labākajām šīs sugas ligzdošanas vietām. Līdzīgi kā citas plašas, seklas un ar niedrēm aizaugušas ūdenstilpnes (piem., Kaņiera, Papes, Lubāna ezeri) tā ievērojamās niedrāju platības nodrošina piemērotus apstākļus lielākam skaitam dumpju.

Ikdienā ieraudzīt lielo dumpi ir ļoti grūti, jo tas lieliski maskējas starp niedrēm. Slēpties tam palīdz ne tikai raibais, dzelteni brūnais apspalvojums, bet arī tā uzvedība: putns salīdzinoši reti lido, bet pārsvarā staigā grūti pārredzamās niedru audzēs. Briesmu gadījumā putns izslienas stāvus, izstiepj uz augšu kaklu un knābi un sastindzis stāv. Tāpēc daudzi cilvēki pazīst šo putnu tikai pēc tā īpatnējās dziesmas, kas pavasaros atskan no dažādu ūdenstilpju niedrājiem – zema, dobja skaņa, it kā mautu vērsis vai vējš svilpotu tukšā pudelē. Lielā dumpja īpatnējā balss sadzirdama pat piecu kilometru attālumā.

Ligzda, pie kuras uzstādīta tiešraides kamera, pirmo reizi atrasta 2015. gada 24. aprīlī, kad tajā jau bija iedētas trīs olas. Pēc tam tika izdēta vēl viena ola, tādejādi pilns dējums šajā ligzdā ir četras olas. Sugai raksturīga perēšanas uzsākšana līdz ar pirmās olas izdēšanu. Līdz ar to šķilšanās un cāļu vecums ligzdā atšķiras par 2-3 dienām. Caurmērā lielais dumpis dēj 3 – 7 olas, kas tiek perētas aptuveni 25 – 26 dienas.

Šīs tiešraides kameras darbības sezona būs īsāka nekā pierasts redzēt, piemēram, lielo plēsīgo putnu gadījumā. Tas tādēļ, ka dumpja mazuļi jau aptuveni divu nedēļu vecumā sāk atstāt ligzdu un bieži uzturas ārpus tās.

Latvijas Dabas fonds tiešraides interneta kameras pie putnu ligzdām izvieto jau ceturto gadu. Šī ir pirmā reize, kad kamera tiek izvietota pie lielā dumpja ligzdas. Šogad kameras ir uzstādītas arī pie jūras ērgļa, melnā stārķa, zivjērgļa un vistu vanaga ligzdām.

Forums, kas izveidots tiešraides kameru informatīvajam atbalstam, strādās arī šogad (latviešu valodā un angļu valodā), sniedzot iespēju gan pārspriest novēroto, gan saņemt ekspertu atbildes uz saviem jautājumiem. Savukārt komentēšanai mikroblogu vietnē Twitter lietotāji aicināti izmantot mirkļbirku #lielaisdumpis.

Tiešraides kameras darbību nodrošina Latvijas Dabas fonds sadarbībā ar Engures ezera dabas parka fondu un tā vadītāju Robertu Šiliņu projekta “Lielā dumpja biotopa atjaunošana divos piekrastes ezeros Latvijā” (LIFE COASTLAKE) ietvaros, kuru finansiāli atbalsta Eiropas Komisijas LIFE+ programma un līdzfinansē Latvijas Vides aizsardzības fonds (LVAF).

Tiešraides kameras darbību izveidot palīdzēja Jānis Ķuze. Jānis Rudzītis no SIA „Rewind” nodrošina sistēmas konfigurēšanu un uzturēšanu. Datu pārraides risinājumi sadarbībā ar SIA „Latvijas Mobilais Telefons” un SIA „Mikrotik”. Serveri nodrošina EENET Igaunijā. Novērošanas sistēmu pie šīs ligzdas palīdzēja izvietot arī Māris Maskalāns un Zane Kuriloviča.