Aicinām apmeklēt ceļojošo izstādi “Lubāns: kur satiekas daba un cilvēks”

22.03.2024

Ziemā iesalusī lielformāta izstāde par Latvijā lielāko ezeru – Lubānu – ir atsākusi ceļot. Līdz šim tā ir apciemojusi trīs vietas, un no 21. marta to ir iespējams apskatīt dabas takas “Aiviekstes ozoli” sākumā, netālu no Peldu un Krasta ielas krustojuma Lubānā.

Aicinām apmeklēt izstādi un dabas taku “Aiviekstes ozoli”, kas vijas gar Aiviekstes upes krastu, tādējādi apvienojot aktīvo tūrismu ar Latvijā nozīmīgu ūdensobjektu izzināšanu.

Tāpat kā cilvēka asinīm jāplūst brīvi, lai mēs varētu dzīvot, arī dabā ūdeņiem jātek netraucēti un jābūt tīriem. Tas nodrošina dzīvības procesus uz Zemes. Izstāde “Lubāns: kur satiekas daba un cilvēks” ir lielformāta ceļojošās izstādes “Ūdeņi – dabas asinsrite” pirmā daļa, kam sekos izstādes arī par Papes ezeru, Auces un Aģes upēm.

Lielformāta izstāde stāsta par Lubāna ezera izcelsmi, ekoloģisko stāvokli, tajā mītošajiem augiem, zivīm un putniem. Izstādē iespējams uzzināt vairāk par Lubānas ezera vēsturi un skatīt skaistās un vēsturiskās ezera fotogrāfijas (fotogrāfi Aleksandrs Lebeds, Andris Eglītis, Edgars Smislovs Jānis Ķuze u.c.).

Izsakām pateicību Lubānas tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centram un biedrībai "Aborieši" par palīdzību izstādes ceļošanas nodrošināšanā!

Izstādi izveidoja Latvijas Dabas fonds sadarbībā ar projekta LIFE GoodWater IP partneriem, Lubānas tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centru, Lubāna mitrāja informācijas centru, Madonas novadpētniecības un mākslas muzeju, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Vides un ūdenssaimniecības katedras arhīvu, kā arī Latvijas Nacionālo arhīvu. Grafiskais dizains – Matīss Murovskis, izstādes stendu konstrukcijas – SIA “VASARIS”.
Izstāde veidota projekta “LIFE GoodWater IP” ietvaros ar Eiropas Savienības LIFE Programmas un Valsts reģionālās attīstības aģentūras finansiālu atbalstu.