Ar ekspresizstādi Dabas muzejā Latvijas Dabas fonds atklāj kampaņu “Ballīšu zvērs. Pret paša gribu”

27.04.2023

27. aprīlī Latvijas Nacionālajā dabas muzejā (Krišjāņa Barona iela 4, Rīga) tika atklāta Latvijas Dabas fonda (LDF) kampaņa “Ballīšu zvērs. Pret paša gribu” par dabai un klimatam draudzīgu pasākumu rīkošanu. Notikumā LDF iepazīstināja ar  rokasgrāmatu dabai un klimatam draudzīgu pasākumu rīkošanai un aicināja dažādas organizācijas parakstīt labas gribas memorandu. Tāpat no 27. aprīļa līdz 21. maijam Dabas muzejā būs skatāma ekspresizstāde “Ballīšu zvēri” par to, kas notiek dabā, ja pēc pasākumiem aiz sevis nesavācam.

Latvijas Dabas fonda komunikācijas vadītāja Liene Brizga-Kalniņa stāsta: “Cilvēks ir sociāla būtne – mēs vēlamies tikties, kopīgi svinēt un priecāties. Mēs esam ballīšu zvēri. Tomēr bieži vien mūsu ballītes beidzas, taču to atstātā ietekme uz vidi turpinās, kamēr sadalās pēdējais konfeti gabaliņš. Līdz ar to par ballīšu zvēriem var kļūt tie, kuri to nevēlas. Ar dabai un klimatam draudzīgu pasākumu rokasgrāmatu un kampaņu “Ballīšu zvērs. Pret paša gribu” mēs rosinām cilvēkus mazināt savu rīkoto pasākumu ietekmi uz vidi. Dabas daudzveidības un klimata krīzes laikā šim vajadzētu būt loģiskam solim, taču ne visi tam ir gatavi. Mūsu rokasgrāmata palīdzēs soli pa solim iet zaļāku pasākumu virzienā.”

LDF projektā “Game On: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt!” ir izveidojis digitālu rokasgrāmatu, kurā apkopoti ieteikumi dabai un klimatam draudzīga pasākuma rīkošanai:  https://climategame.eu/greener-festival/. Tajā aplūkotas piecas notikumu organizēšanas tēmas: ēdināšana, atkritumi, enerģija un ūdens, transports un vieta. Rokasgrāmatas lietotājs var atzīmēt informāciju par savu plānoto pasākumu un iegūt individualizētus ieteikumus vai arī izmantot tās pilno versiju. Mērķauditorija ir ikviens, kurš rīko kādu notikumu - sākot no dzimšanas dienas svinībām draugu lokā, bērnu ballītēm un beidzot ar starptautiskām konferencēm un mūzikas festivāliem.

Kampaņas “Ballīšu zvērs. Pret paša gribu” atklāšana notika 27. aprīlī Dabas muzejā, kurā LDF aicināja dažādu organizāciju pārstāvjus parakstīt labas gribas memorandu par dabai un klimatam draudzīgu pasākumu organizēšanu. To parakstīja pārstāvji no Rīgas domes (Mairita Lūse), festivāliem “LAMPA” (Ieva Morica) un “Laba daba” (Gundega Turnele) un organizācijas “Mammamuntetiem.lv” (Inga Akmentiņa-Smildziņa). Kampaņas laikā LDF piedāvās iespēju parakstīt memorandu jebkurai organizācijai vai uzņēmumam, kurš vēlas rīkot pasākumus dabai un klimatam draudzīgāk.

Atbalstot LDF kampaņu, Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētāja Selīna Vancāne uzsver: "Esam ceļā uz videi draudzīgu pasākumu vadlīniju ieviešanu savos pasākumos un ar to vēlamies motivēt arī pārējos sekot labajam piemēram. Speram pirmos soļus pretī šiem izaicinājumiem  - rēķinām pasākumu radītos CO2 izmešus, ieviešam rīcības, lai mazinātu atkritumu radīšanu, attīstām depozīta trauku sistēmu, mazinām plastmasas pudeļu lietošanu. Taču lielākais šī gada izaicinājums ir Vispārējie dziesmu un deju svētki – svarīgi, lai tie priecētu ne tikai iedzīvotājus, bet arī vidi!"

Kampaņas atklāšanā tika atvērta arī ekspresizstāde “Ballīšu zvēri” par pasākumu ietekmi un sekām dabā. Tā apskatāma Dabas muzejā zooloģijas ekspozīcijā 3. stāvā no 27. aprīļa līdz 21. maijam.

Plašāka informācija par Dabas muzeju pieejama šeit: https://www.dabasmuzejs.gov.lv/lv.

Latvijas Nacionālā dabas muzeja direktore Skaidrīte Ruskule: “Mēs esam ļoti priecīgi, ka muzeja apmeklētājiem – gan skolēniem, gan ģimenēm ar bērniem – būs iespēja uzzināt par kampaņas rokasgrāmatu un vēstījumu. Ceram, ka tas palīdzēs nodot ziņu plašākai sabiedrībai un veidos dziļāku izpratni par mūsu svētku un ballīšu radīto īstermiņa un ilgtermiņa ietekmi uz dabu, un rosinās pieņemt pareizos lēmumus, pielikt pūles un rīkot nākamos piknikus atbildīgāk.”

Rokasgrāmatu dabai un klimatam draudzīgu pasākumu organizēšanā sagatavoja vides žurnāliste Elīna Kolāte un LDF eksperti. Tā ir brīvi pieejama ikvienam interesentam. Rokasgrāmata atrodas šeit: https://climategame.eu/greener-festival/.

Kampaņas “Ballīšu zvērs. Pret paša gribu” varoņa kuiļa Fozefa stāsts pieejams šeit: https://youtu.be/VZUFc9bmvdc.

Kampaņas “Ballīšu zvērs. Pret paša gribu” video par vardi Astrīdu var skatīties šeit: https://youtu.be/6_wqFnEktlM.

Fotogrāfiju autors: Kaspars Teilāns

Projekts “Game On: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt!” ir iniciatīva, kuru veidojuši 10 partneri 8 Eiropas valstīs ar mērķi padziļināt sabiedrības izpratni par klimata pārmaiņām un to, kā ar individuālām rīcībām iespējams sekmēt ilgtspējīgu un klimatam labvēlīgu attīstību. Latvijā to īsteno Latvijas Dabas fonds. Projektu “Game On: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt!” līdzfinansē ES DEAR (Development Education and Awareness Raising) programma.