Atklās inicatīvu "Glābiet bites un lauksaimniekus!"

22.11.2019

Latvijas Dabas fonds, biedrība “Ekodizaina kompetences centrs” un Pasaules Dabas Fonds aicina uz Eiropas pilsoņu iniciatīvas “Glābiet bites un lauksaimniekus! Par bitēm draudzīgu lauksaimniecību un veselīgu vidi” atklāšanu.

Pasākums notiks 25. novembrī plkst. 11.00 Eiropas mājā, Aspazijas bulvārī 28, Rīgā, 1. stāva Sarunu istabā.

Pasākumā piedalīsies:

Jana Simanovska, Ekodizaina kompetences centrs
Andrejs Briedis, Latvijas Dabas fonds
Māra Sleja, TV raidījumu un pasākumu vadītāja, iniciatīvas atbalstītāja
Ilze Mežniece, lauku iedzīvotāja, iniciatīvas atbalstītāja
Pēteris Apinis, ārsts, iniciatīvas atbalstītājs
Jānis Sietiņsons, biškopis, iniciatīvas atbalstītājs

Eiropas pilsoņu iniciatīvas "Glābiet bites un lauksaimniekus!" mērķis ir aizsargāt bites un cilvēku veselību no sintētisko pesticīdu ietekmes, aicinot Eiropas Komisiju līdz 2035. gadam pārtraukt to lietošanu, atjaunot bioloģisko daudzveidību un atbalstīt lauksaimniekus pārejas posmā.

Parakstu vākšana iniciatīvai visā Eiropā un arī Latvijā sākas 25. novembrī, un aicinām būt klāt tās atklāšanā un būt par liecinieku pirmo Latvijas parakstu iesniegšanā.

Pasākumā iepazīstināsim ar iniciatīvas būtību un konkrētajiem mērķiem, skaidrosim, kāpēc ir svarīgi samazināt pesticīdu izmantošanu lauksaimniecībā, kā arī iniciatīvas atbalstītāji pastāstīs, kas viņus mudina tai pievienoties un parakstīties par Eiropu, kura ir brīva no pesticīdiem.

Eiropas pilsoņu iniciatīva ir instruments, ar kura palīdzību Eiropas iedzīvotāji var paust savu viedokli svarīgos jautājumus. Kad iniciatīvai ir savākts kopā vismaz miljons parakstu un sasniegts minimālais atbalstītāju skaits vismaz 7 valstīs, Eiropas Komisijai ir jāizlemj, vai rīkoties. Minimālais balsu skaits, kas jāsavāc, lai Latvija kvalificētos kā atbalstītājvalsts ir 6000. Latvijā iniciatīvas atbalstītāji ir Ekodizaina kompetences centrs, Latvijas Dabas fonds un Pasaules Dabas Fonds.