Atskats uz projekta “Life Goodwater IP” ainavu tūri Imulas takā

11.10.2021

25. septembrī devāmies jau otrajā projekta “LIFE Goodwater IP” ainavu tūrē. Šoreiz rudenīgā gājienā pa Imulas taku iepazinām Abavas senlejas dabas bagātības, kā arī uzzinājām vairāk par vietējo kultūrvēsturi.

Mūsu gides - dabas eksperte, Latvijas Universitātes pētnieces Lindas Uzule un vides gide Līgas Aukšmukstes iepazīstināja, ko varam saskatīt dabā.

Līga Aukšmukste izcēla arī vietas kultūrvēsturisko nozīmi. Seno līvu, kuršu apdzīvoto apgabalu, dēvējot vietu par īpašu - Trīsupi, jo apkārtnē satiekas trīs upes Imula (Dievupe), Amula (Rītupe) un Abava (upju vectētiņš).

    

Linda Uzule vēstīja par dabā sastopamajām vērtībām – ūdens eko sistēmu, invazīvajām sugām un to problemātiku, kritušo koku nozīmi dabā un veco mežu izzušanu, dabiskajām pļavām un to samazināšanos Latvijā.

Pa ceļam mums bija iespēja apskatīt arī vairākas neparastas sēņu sugas, kas pateicoties nogāžu meža ēnainumam un mitrumam netrūka - sānauses, kas kā ausis atkarājās no koka stumbra, skropstainās zemeszvaigznes, miniatūrās vītītes, koši oranžās gļotsēnes (dēvētas arī par mainīgo trihiju).

 

 

Šī bija ļoti izglītojoša un aizraujoša ainavu tūre, kuru noslēdzām ar grupas MADARA čellu koncertu brīvā dabā un karstu ugunskura zupu, kas sasildīja un uzmundrināja pēc noietajiem kilometriem augšā un lejā pa skaisto Imulas taku.

 

 

Vēlamies pateikties arī vietējam "Rožkalnu" māju saimniekam Reinim par uzņemšanu savā skaistajā mājas pagalmā un sagatavoto cienastu.

Aicinām iet atbildīgi dabā un vērot tajā notiekošos procesus. Tiekamies citās ainavu tūrēs.

Video atskats no imulas ainavu tūres skatāms Latvijas Dabas fonda youtube kanālā.

 


**
Ainavu tūre tiek rīkota projektā LIFE GoodWater IP, ko finansē LIFE programma un Valsts reģionālās attīstības aģentūra.