Britu dabas organizācija aicina dalīties ar stāstiem par dabas nozīmi

08.04.2015

 

 

Ikviens zina, ka atrašanās dabā cilvēkam nāk par labu. Tiem, kuriem ir paveicies dzīvot dabas tuvumā, ir par 50 procentiem lielāka iespēja būt fiziski un garīgi veseliem, turklāt šiem cilvēkiem ir par 40 procentiem mazāka varbūtība pieņemties svarā un kļūt korpulentiem.

Ko tev nozīmē daba? Kad mēs par to padomājam, mēs zinām, ka daba ir mums nepieciešama, taču cik bieži mēs par to domājam? Šā gada martā britu nevalstiskā organizācija The Wildlife Trusts uzsāka kampaņu, lai iedrošinātu dažāda dzīvesgājuma cilvēkus dalīties ar saviem stāstiem par dabas nozīmi viņu dzīvēs un to, kā padarīt dabu par savas ikdienas sastāvdaļu.

Viens no cilvēkiem, kas iesaistījies kampaņā, ir The Wildlife Trusts bijušais prezidents Deivids Attenborougs (David Attenborough). Viņš uzsver, ka kontaktam ar dabu nevajadzētu būt tikai priviliģēto cilvēku izpriecai. Viņaprāt, daba ir neizsakāmi svarīga bērnu attīstībai. Piemēram, vienā no stāstiem var lasīt par 15 mēnešus veco Popiju Smitu, kura kopā ar savu māti bieži dodas uz Lielo purvu (The Great Fen). Tur Popija pavada laiku, iepazīstot kurmju rakumus, putnu ligzdas un visu citu, ko daba sniedz. Šis dabas objekts ir īpaši nozīmīgs Popijas mātei, jo viens no purva atjaunotājiem bija viņas vīrs, kurš nomira 33 gadu vecumā, tieši mēnesi pēc Popijas dzimšanas.

Šos un citus stāstus var lasīt organizācijas mājas lapā www.wildlifetrusts.org, kur ikviens aicināts dalīties ar savu stāstu un pastāstīt arī par saviem mīļākajiem dabas objektiem. Turpat publicētas arī fotogrāfijas, kurās redzami cilvēki, atrodoties savā iemīļotajā dabiskajā vidē.

„Mēs vienmēr esam zinājuši, ka kontakts ar dabu pozitīvi ietekmē cilvēka dzīvi. Mēs ceram, ka šie stāsti iedvesmos katru padomāt par savam attiecībām ar dabu, un novērtēt tās nozīmi savā dzīvē,” uzsver The Wildlife Trusts prezidents Saimons Kings.

Informācija sagatavota projekta „Nevalstiskā sektora dalība starptautiskā konferencē „ES Bioloģiskās daudzveidības stratēģijas ieviešana”” ietvaros, ko finansē Latvijas valsts budžeta finansētā programma „Atbalsts sabiedrības līdzdalībai Latvijas Prezidentūras Eiropas Savienības Padomē īstenošanā” un administrē Sabiedrības Integrācijas fonds. Pasākumu finansē Latvijas valsts.