Latvijas Dabas fonda mobilais ganāmpulks sezonu sāk Līgatnē

06.05.2021

Latvijas Dabas fonda (LDF) projekta GrassLIFE mobilais ganāmpulks maija pirmajā nedēļā sāk jau ceturto ganību sezonu – 6. maijā ap plkst. 11.00 vienpadsmit balti jostainās Galoveju šķirnes govis ieradīsies Līgatnē, lai ķertos pie noganīšanas Pluču kalna nogāzē. Nākamās ganību vietas, kur dosies mobilā ganāmpulka darbinieces, ir Jelgavas pilsētas pļavas, pļavas Vakarbuļļos un Siguldā. Mobilais ganāmpulks ir izveidots, lai ar noganīšanu atjaunotu izzūdošās dabiskās pļavas visā Latvijā, un līdz šim noganīti jau vairāk nekā 450 hektāri dažādās Latvijas vietās. Šovasar mobilais ganāmpulks plāno darboties 20 teritorijās, kurās pļavām nepieciešama palīdzība.

Mobilā ganāmpulka koordinators Jānis Andrušaitis stāsta: “Līgatnē ieradīsies mobilā ganāmpulka vienība ar lielu pieredzi, jo jau ceturto sezonu nogana Latvijas skaistākās pļavas. Līgatnes ganāmpulka vidū ir tādas personības kā bullis Baltais Princis un govs Skaistā Diena, kas izceļas ar sarkanbaltsarkanu apspalvojumu un gādīgu raksturu. Ganāmpulkā jau ir viens teliņš, bet pārējām govīm teliņi dzims ganību laikā.”

Astoņus hektārus lielā Līgatnes Pluču kalna pļava atrodas uz stāvas nogāzes, tāpēc visdrīzāk tā nekad nav bijusi aparta un varētu būt sens dabiskais zālājs ar augstu atjaunošanās iespēju. Atsākot pļavas noganīšanu, tiks mazināts tajā uzkrātais kūlas slānis un nomāktas dominējošās sugas – slotiņu ciesa, parastā kamolzāle un citas, tāpēc būs iespēja atgriezties dabiskajiem zālājiem raksturīgajām sugām, kuru sēklas augsnē vēl varētu būt saglabājušās.

Govis Līgatnes Pluču kalnā uzturēsies apmēram mēnesi, un pēc tam pārcelsies uz pļavu līdzās Līgatnes pārceltuvei. Noganīšana notiek sadarbībā ar Līgatnes pašvaldību, kuru īpašumā ir šī pļava. Līgatnes iedzīvotāji un viesi gotiņas varēs aplūkot, dodoties pa Dārza ielu virzienā uz Līgatnes  dabas takām vai Gaujas malu.

Ainārs Šteins, Līgatnes novada domes priekšsēdētājs: "Ar prieku atsaucāmies Latvijas Dabas fonda priekšlikumam par mobilā ganāmpulka izvietošanu ainavisku un augstvērtīgu pļavu noganīšanai Līgatnes pilsētā. Ainaviskās Kangarkalnu pļavas, kuru virsotnē 22 metru augstā mastā plīvo Latvijas valsts karogs, ir ne tikai kā skaista glezna kopējā Līgatnes ainavā, bet stāvā reljefa dēļ to appļaušana un uzturēšana ir ikgadējs izaicinājums darbu veicējiem un nopietni izdevumi no pašvaldības maciņa. Esmu pārliecināts, ka tagad šī ainava kļūs vēl pievilcīgāka un dzīvāka, priecējot daudzos tūkstošus Līgatnes viesu. Savukārt dabīgās un augu daudzveidībā bagātās Grīvnieku palieņu pļavas, kas iemājojušas Gaujas smiltājā, mobilā ganāmpulka noganīšanas rezultātā gūs iespējas reto augu sēklu izplatībai un saņems dabīgu mēslojumu zemsedzes uzlabošanai.”

Mobilais ganāmpulks pirms sezonas uzsākšanas mīt bāzē Līgatnē, lai pavasarī uzsāktu darbu dabisko pļavu labā. Fotogrāfijas autors - Kristaps Kalns.

Mobilā ganāmpulka uzdevums ir noganīt vērtīgās dabiskās pļavas dažādās Latvijas vietās, kuras ir grūti pieejamas pļaušanai vai kādu citu iemeslu dēļ netiek apsaimniekotas tā, kā nepieciešams dabiskajām pļavām. Noganīšana ir viens no labākajiem veidiem, kā palīdzēt pļavām atgūt augu sugu daudzveidību un pierasto pļavu puķu krāšņumu. Projekta GrassLIFE ietvaros izveidotais mobilais ganāmpulks palīdz pļavām pildīt to ekoloģisko funkciju – būt par mājvietu augiem un dzīvniekiem, kā arī saglabāt augsnes veselību un skaistu ainavu.

Vēl šajā sezonā mobilais ganāmpulks būs sastopams Lielupes palienes pļavās Jelgavā, Vakarbuļļu pļavās, Jaunciemā, Siguldas pilsētas un apkaimes pļavās, Līgatnē, Kujas un Aiviekstes palienē Madonas novadā, Egļukalnā un Bākūžkalnā Vestienas novadā.

Mobilais ganāmpulks, kurā šobrīd ir vairāk nekā 110 Galovejas šķirnes liellopi, ir pirmais un vienīgais mobilais ganāmpulks Latvijā, kas ir izveidots tieši dabisko pļavu atjaunošanai. Dabiskās pļavas ir viena no izcilākajām Latvijas dabas vērtībām – augu daudzveidība tajās ir līdzvērtīga tai, kāda sastopama tropiskajos mežos. Latvijā vienā kvadrātmetrā dabiskās pļavas atrastas apmēram 50 augu sugas.

Taču dabisko pļavu un ganību Latvijā šobrīd palicis ļoti maz. Tās aizņem tikai
0.7% no Latvijas teritorijas jeb 67 000 hektāru. Pirms 100 gadiem šādas pļavas sedza 30% no mūsu valsts. Līdz ar to ir ļoti svarīgi saglabāt un uzturēt visas mūsu dabiskās pļavas, lai Latvija šo dabas, kultūrvēstures un arī ekonomisko vērtību nezaudētu.