Latvijas Dabas fonda tiešraidēm – 10!

30.03.2021

Šajā pavasarī Latvijas Dabas fonds atklājis jau desmito dabas tiešraižu sezonu – kopš 2011. gada LDF aicina cilvēkus visā pasaulē ieskatīties dabas norisēs tuvplānā. Tiešraidēs vērojamas aizsargājamo putnu ligzdas, bet pēdējos gados – arī zemūdens pasaule. Šogad skatītāji varēs sekot līdzi notikumiem astoņās jau pazīstamās ligzdās – turpināsies tiešraides no jūras ērgļu ligzdām Durbē un Slīterē, melno stārķu ligzdas Siguldā, zivjērgļu un melno kliju ligzdām Kurzemē, vistu vanagu ligzdām Rīgā, kā arī divām mazo ērgļu ligzdām Zemgalē. Tāpat turpināsies tiešraide no Līgatnes upes pie zivju ceļa, bet vēlāk ligzdām pievienosies vēl viena jauna putnu suga.

“Putnu tiešraides Latvijas Dabas fonds sāka 2011. gadā ar divām kamerām – pie jūras ērgļu un zivjērgļu ligzdām, kas tika uzstādītas starptautiska šīm divām ērgļu sugām veltīta projekta ietvaros. Sākotnējais tiešraižu mērķis bija gūt ieskatu šo divu aizsargājamo putnu ligzdošanas uzvedībā, taču pēc pasaules pieredzes jau zinājām, ka putnu tiešraides arī piesaista lielu cilvēku interesi un ļauj tiem veidot labāku izpratni par dabas vērtībām,” stāsta Jānis Ķuze, Latvijas Dabas fonda tiešraides kameru projekta vadītājs.

Desmit gadu laikā Latvijas Dabas fonda tiešraides ir attīstījušās par daudzu iemīļotu izziņas un izklaides “realitātes šovu”, kuru vēro skatītāji visā pasaulē. Tāpat Latvijas Dabas fonds pastāvīgi strādā, lai līdz ar ilggadīgā tiešraižu atbalstītāja LMT interneta tehnoloģiju attīstību nodrošinātu labu tehnisko kvalitāti, kas, spriežot pēc mūsu skatītāju atsauksmēm, tiek augstu novērtēta.

“Tiešraižu projekts īpašs ar to, ka lielākā daļa tiešraižu tiek nodrošināta, pateicoties skatītāju ziedojumiem, brīvprātīgajam darbam un atsevišķu uzņēmumu atbalstam. Sakām lielu paldies visiem mūsu uzticamajiem atbalstītājiem, kā arī tiešraižu foruma dalībniekiem portālā dabasdati.lv, kuri nenogurstoši piefiksē vērojumus ligzdā, apkopojot vērtīgu informāciju,” norāda Jānis Ķuze.

Putnu tiešraides ļauj iepazīt dabas procesus un to dažādās šķautnes – arī tās, kas saistītas ar neveiksmīgu ligzdošanu, starpsugu un iekšsugu konfliktiem un putnu bojāeju. Tā arī šī sezona sākusies ar skatītājus satraucošiem notikumiem Durbes ligzdā – ir pazudis jūras ērgļu tēviņš Raimis, bet mātīte Milda, kura šobrīd perē trīs olas, viena nevarēs nodrošināt inkubāciju, līdz ar to sekmīga ligzdošana šajā ligzdā šogad maz ticama. Jānis Ķuze norāda, ka garajā Durbes ligzdas vēsturē šāds notikumu pavērsiens vērojams pirmo reizi.

Jūras ērgļi MIlda un Raimis ligzdā Durbē.

Daži interesanti fakti par tiešraidēm:

  • Pati populārākā tiešraide ir jūras ērgļu mītne Kurzemē, Durbes novadā. Tā atrodas vecas egles galotnē apmēram deviņstāvu mājas augstumā. Šī ligzda ir tiešraižu veterāne — vērojama jau kopš 2015. gada. Jūras ērglim Durbertai, kas izšķīlās 2015. gadā, pat veltīta Imanta Bunkša sarakstīta grāmata “Brīnumola”.
  • Vislielākais skatījumu skaits vienā sezonā bija 8,5 miljoni skatījumu 2017. gadā. Togad skatītāju sirdis iekaroja dinamiskā zivjērgļu ligzda Kurzemē, ūpju ģimenes mazuļi un vistu vanagu darbošanās Rīgā, kā arī neparastā ūdensputna lielā dumpja dzīve niedrājā.
  • Tiešraides vēro skatītāji visā pasaulē, un pēdējos trīs gados ārvalstu skatītāju skaits kļuvis lielāks nekā vietējo – aptuveni 55% skatītāju ir ārpus Latvijas, visvairāk –Polijā, Somijā, Krievijā un Vācijā, taču kopumā tiešraides vērojuši skatītāji no vairāk kā 100 pasaules valstīm.

Ziedot tiešraižu atbalstam var šeit, kā arī, ziedojot LDF ar Mobilly starpniecību.

4G tīklu, kas nepieciešams augstas kvalitātes tiešraižu pārraidīšanai, nodrošina LMT.

Tiešraides kameras darbību pie mazo ērgļu ligzdām nodrošina Latvijas Dabas fonds projekta “Mazā ērgļa aizsardzības nodrošināšana Latvijā” (LIFE AQPOM) ietvaros, kuru finansiāli atbalsta Eiropas Komisijas LIFE+ programma un līdzfinansē Valsts Reģionālās attīstības aģentūra.

Tiešraides var skatīties:

Uzzināt par jaunākajiem notikumiem ligzdās un dalīties ar novēroto var Dabasdati.lv forumā.