Latvijas Dabas fonda vadītāja: Vides aizsardzības organizācijām nepieciešams palielināt kapacitāti komunikācijā ar sabiedrību

02.01.2018

Rīga, 30.dec., LETA. Vides aizsardzības organizācijām nākamgad nepieciešams palielināt kapacitāti komunikācijā ar sabiedrību, kas tām palīdzēs laikus apzināties nozarei svarīgus jautājumus un problēmas, aģentūrai LETA pauda Latvijas Dabas fonda (LDF) padomes priekšsēdētāja Inga Račinska.

Pēc viņas domām, jau šogad bijusi novērojama iedzīvotāju pastiprināta interese par vides aizsardzības nozarē svarīgiem jautājumiem un problēmām, taču ar sekmīgas komunikācijas un plašākas sabiedrības iesaistes  palīdzību nevalstiskās organizācijas (NVO) varētu darboties efektīvāk.

"Gribētos, lai mēs kļūtu proaktīvi, nevis tikai reaģētu, kā tas ir tagad" sacīja Račinska, kā piemērus minot sabiedrības un NVO iesaisti Ministru kabineta noteikumu "Par koku ciršanu mežā" grozījumu izstrādē, kā arī organizāciju interesi par lieliem apbūves projektiem, kuriem nepieciešams sekot līdzi.

Tāpat, pēc Račinskas domām, labāka komunikācija ar iedzīvotājiem veicinātu mazu, toties nozīmīgu darbu realizēšanu. "Vienam tā ir talka, citam - dalība kādā pasākumā vai putna būrīša uzlikšana. Ar mazākiem darbiem var gūt efektīvus rezultātus. Jāturpina darbs pie praktiskām lietām, ko organizācijas vienas nevar panākt," norādīja LDF vadītāja.

LDF nākamajā gadā plāno iesākt Eiropas Komisijas (EK) atbalstīto zālāju atjaunošanas un uzturēšanas projektu "GrassLIFE". To plānots realizēt kopā ar lauksaimniekiem un 14 sadarbības partneriem, labāko zālāju turpmākai   attīstībai piesaistot arī papildu investīcijas. Tāpat LDF turpinās darbu pie jau iesāktiem projektiem, piemēram, pie aizsargāto putnu ligzdām izvietoto tiešraižu kameru nodrošināšanu un uzturēšanu.

Tāpat kā būtisku nākamā gada darbu Račinska vērtēja "Dabas skaitīšanas" pirmajā posmā iegūtās informācijas apstrādi un secinājumu veikšanu, pakāpeniski veidojot Latvijas dabas kopainu.

Par galvenajiem 2018. gada mērķiem un prioritātēm LDF runās nākamajā padomes sēdē, kas paredzēta 2018. gada 16.janvārī.

Kā ziņots, decembra sākumā LDF padomes priekšsēdētājas amatā tika iecelta Račinska, kura šos amata pienākumus organizācijā pildīs turpmākos trīs gadus.

Račinska ar Latvijas Dabas fondu saistīta jau jau vairāk nekā 20 gadus. Darbu savā pirmajā LDF projektā "Corine biotopi Latvijā" viņa uzsāka pēc studiju beigšanas LU Bioloģijas fakultātē 1996.gadā. No 2004. līdz 2008.gadam Račinska vadīja tobrīd lielāko Latvijas "Life" projektu - "Palieņu pļavu atjaunošana". 2007.gadā viņa kļuva par LDF vadītāju, turpinot šo darbu līdz 2010.gadam.

Laikā no 2010. līdz 2017.gadam Račinska turpināja darboties LDF padomē brīvprātīgā kārtā, tai pašā laikā strādājot SIA "Estonian, Latvian and Lithuanian Environment" kā projektu uzraudzības eksperte.