Latvijas Dabas fonds aicina uz otro Pļavas festivālu

11.07.2024

Šī gada 3. augustā Rīgā, Arkādijas parkā visas dienas garumā notiks Latvijas Dabas fonda (LDF) otrais Pļavas festivāls – izglītojošu un izklaidējošu aktivitāšu programma dabisko pļavu un citu dzīvotņu izzināšanai. Pasākumā norisināsies dažādas lekcijas un meistarklases, pļavas produktu tirdziņš, kā arī grupas “Rahu The Fool” koncerts. LDF Pļavas festivāla fokusā ir ne tikai dabiskās pļavas, bet arī citas ekosistēmas un dažādi procesi dabā, kurus apmeklētāji aicināti iepazīt, izbaudīt un izzināt kopā ar dabas ekspertiem un dabisko pļavu produktu ražotājiem. Ieeja pasākumā ir bez maksas.

LDF botāniķe Rūta Sniedze-Kretalova stāsta: “Pļavas festivāla apmeklējums sniedz iespēju saprast, cik ciešā mijiedarbībā ir cilvēks un daba. Pļavas veidojušās, cilvēkam saimniekojot dabā, ieklausoties tajā un mācoties no tās. Un tāda ir arī pļavu un pārējo ekosistēmu nākotne. Mēs varam pastāvēt kopā – atjaunojot dabu, mainot ierastos paradumus, iepazīstot dabas neatsveramo nozīmi mūsu dzīvēs, atklājot un atbalstot arvien lielāku pļavu produktu klāstu un atbalstot tos saimniekus, kas jau rūpējas par pļavām un dabas daudzveidības saglabāšanu!”

Pļavas festivāls sāksies 10.30, kad tiks atvērts pļavas produktu tirdziņš, kurā varēs iegādāties pļavās auguša liellopa gaļu, medu un citus biškopības produktus, kazas piena produktus, tējas un kosmētiku. Savukārt 11.00 un 12.00 apmeklētāji varēs piedalīties savvaļas augu sēklu vākšanas meistarklasē LDF botāniķes Rūtas Sniedzes-Kretalovas vadībā. Sākot no 13.00, reizi stundā notiks kukaiņu ķeršanas un pētīšanas pastaiga kopā ar entomologu Voldemāru Spuņģi.

Pasākumā par dabiskajām pļavām un ūdeņiem stāstīs pārstāvji no LDF projektiem GrassLIFE2 un LIFE GoodWater IP, savukārt farmaceite Vija Eniņa vadīs lekciju par ārstniecības augiem Latvijā. Apmeklētāji arī varēs veidot pļavas augu segu, būvēt kukaiņu mājas ar biedrības “Bišu draugs” pārstāvjiem un piedalīties citās aktivitātēs.

Plkst. 16.00 notiks Latvijas Universitātes pētnieces un pļavu ekspertes Solvita Rūsiņa lekcija par dabas daudzveidības nozīmi, bet 18.00 – ainavu tūre gar Mārupīti. Pasākuma noslēgumā – 20.00 – norisināsies grupas “Rahu The Fool” koncerts. Pilna LDF Pļavas festivāla programma tiks izziņota drīzumā.