Latvijas Dabas fonds atklāj 2024. gada pasākumu kalendāru

25.04.2024

Šogad, tāpat kā citus gadus, Latvijas Dabas fonds (LDF) interesentiem piedāvā piedalīties dažādos izglītojošos pasākumos iepazīstot tuvas un tālas Latvijas ainavas un dabas daudzveidību tajās.

Ikviens tiek aicināts piedalīties kādā no septiņām šogad notiekošajām ainavu tūrēm. Ainavu tūre ir LDF radīts koncepts - pārgājiens kopā ar dabas un kultūras ekspertiem, ko papildina ar ainavu saskanīgs koncerts un kopīgs mielasts.

Pavasari ieskandināsim ar putnu balss simfoniju Lubāna mitrājā ainavu tūrē “Pavasara putni Grīvu salā” 11. maijā kopā ar ornitologu Jāni Ķuzi.

Putnu balsis nomainīs vēja šalkoņa un kokļu skaņas piejūrā, kur Randu pļavās iepazīsim piejūras biotopu ainavu tūrē “Pļavas, govis un jūra” 25. maijā kopā ar vietējo gidu un sabiedrībā zināmo žurnālistu Dzintri Kolātu, un dabas ekspertiem.

Vasaras sākumā no Rīgas jūras līča labās piekrastes – Randu pļavām – aizceļosim uz līča kreiso pusi, lai iepazītu Engures ezeru visā tā pilnībā ainavu tūrē “Reti augi, zirgi un 187 putnu sugas – mūsu lagūna Engures ezers” 1. jūnijā kopā ar ezera dabas parka fonda pārstāvi Robertu Šiliņu, dabas ekspertiem un Mārci Palsiņu, kas ievedīs meditatīvā hanga skaņu baudījumā.

Nedēļu pēc tam tiksimies atpakaļ Lubāna mitrājā, lai vēlreiz ar Jāni Ķuzi iepazītu palieņu pļavas un putnus, tikai šoreiz – saulrieta stundā – ainavu tūrē “Naktsputnu dziesmas Grīvu salā” 8.-9. jūnijā ar nakšņošanu teltīs.

Jūnija vidū ceļi aizvedīs uz Liepājas pusi, kur Papes tūrisma informācijas centrā “Dzintarvēji” 15. jūnijā tiks atklāta LIFE Goodwater IP projekta ceļojošā izstāde “Papes ezers: no Litorīnas jūras līdz mūsdienām”, kurā būs iespējams uzzināt vairāk par ezera vēsturi, tajā esošo dabas daudzveidību un nozīmi laika lokos.

Jūliju sagaidīsim ar divām pļavas garšas dienām. Pirmo – Lubāna mitrāja Sitas un Pededzes palienē 6. jūlijā, otro – Liepājas ezera pļavās 20. jūlijā. Pļavas garšas diena ir LDF radīts koncepts. Tajās būs iespējams iepazīt dabiskos zālājus kopā ar to saimniekiem un degustēt dabiskajās pļavās augušu liellopa gaļu.Jau otro gadu norisināsies LDF vasaras vērienīgākais pasākums – Pļavas festivāls. Šogad tas notiks 3. augustā. Festivālā būs iespējams apmeklēt meistarklases un lekcijas, kā arī doties uz pļavas produktu tirdziņu, kurā būs iespējams iegādāties pļavas produktus no dažādām Latvijas saimniecībām. Pasākumu papildinās arī ainavu tūre.

2024. gada notikumu kalendāru noslēgsim rudenī ar ainavu tūrēm īpaši aizsargājamās dzīvotnēs – parkveida pļavās – 14. un 28. septembrī.

Latvijas Dabas fonds aicina turpmāk sekot līdzi aktualizētai informācijai par pasākumiem un pieteikšanos tiem. Uz tikšanos ainavu tūrēs, pļavas garšas dienās, Papes ezera ceļojošās izstādes atklāšanā un Pļavas festivālā!

Notikumu kalendāru PDF versijā vari apskatīt šeit.