Latvijas Dabas fonds izsludina Jāņu vainagu konkursu, lai pievērstu uzmanību izzūdošajām dabiskajām pļavām

17.06.2024

Latvijas Dabas fonds (LDF) šajos Jāņos aicina visus līgotājus darināt vainagus no dabisko pļavu augiem un piedalīties Jāņu vainagu konkursā. Lai piedalītos konkursā, ir jānopin vainags, izmantojot dabiskajām pļavām raksturīgos augus, tas jāiemūžina fotogrāfijā un jāpublicē sociālajos tīklos, pieminot Latvijas Dabas fondu, vai jāsūta uz e-pasta adresi ldf@ldf.lv. Tādā veidā līgotāji varēs iepazīt ne tikai pļavu augus augus, bet arī dabiskās pļavas, kuras Latvijā saglabājušās vien 0.9% teritorijas, turklāt skaistāko vainagu autori saņems balvas.

“Dainās pieminētās trejdeviņas jāņuzāles vislabāk var atrast tieši dabiskajās pļavās, taču tās Latvijā jau ir uz izzušanas robežas. Tāpēc ir svarīgi pļavas iepazīt, novērtēt un izzināt tajās mītošo dabas daudzveidību, ko  var lieliski izdarīt, vijot Jāņu vainagu. Tā kā dabiskās pļavas var pastāvēt tikai tad, ja cilvēks par tām rūpējas, tās pļaujot vai ganot, augu plūkšana vainagu vīšanai tām nekaitēs, tieši otrādi – pļavas būs priecīgas dāvināt mums vainagus, savukārt mēs ar vainagu palīdzību varam tās godināt un kaut nedaudz palīdzēt to augiem izplatīt sēklas,” stāsta Baiba Strazdiņa, Latvijas Dabas fonda zālāju eksperte. 

Lai piedalītos konkursā, ir jānovij vainags no tipiskiem dabisko pļavu augiem – pīpenēm, dzelzenēm, madarām, dzirkstelītēm, dedestiņām, nārbuļiem, pelašķiem un citiem. Novīto vainagu ir jānofotografē un jāpublicē sociālajos tīklos Facebook, Twitter vai Instagram, atzīmējot Latvijas Dabas fondu, kā arī iespējams to iesūtīt uz ldf@ldf.lv. Konkurss norisināsies līdz 28. jūnijam, kad Latvijas Dabas fonda eksperti izvēlēsies to vainagu autorus, kuri saņems ar pļavu saistītas balvas.

Latvijas Dabas fonds ir arī sagatavojis vairākas vainagu vīšanas instrukcijas ar dažādām sarežģītības pakāpēm, kuras atkarīgas no augu daudzveidības. Tā, piemēram, vainagu “Kronis vasarai” var uzvīt no augiem, kuri zied visas vasaras garumā un atrodami gan dabiskajās pļavās, gan arī tīrumos un ceļmalās. Savukārt “Pļavas karaliene” ir vainags, kurš veidots no augiem, kas ir sastopami gandrīz tikai un vienīgi dabiskajās pļavās. Instrukcijas būs aplūkojamas LDF sociālajos medijos.

Plūcot augus vainagiem ir jāatceras, ka nedrīkst ievākt aizsargājamos augus, piemēram, dzegužpuķes, naktsvijoles un jumstiņu gladiolas. Pat, ja kādā pļavā tās šogad bagātīgi saziedējušas, tās drīkst tikai nofotografēt. Tāpat augus nedrīkst izraut ar saknēm, bet tie  jānoplūc vai jānogriež ar šķērēm, kā arī augu lasīšana jāveic vienmērīgi visā pļavā, nevis vienā koncentrētā vietā jānoplūc visi ziedi.

“Lai arī šogad siltā laika dēļ pļavu krāšņā ziedēšana ir sākusies, negaidot Jāņus, dabiskajās pļavās visas vasaras garumā būs kāds ziedošs augs. Latvijas Dabas fonds novēl, lai jāņuzāļu meklējumi vainagojas!”, saka Baiba Strazdiņa.

Konkursa īstenošana notiek ar projekta GrassLIFE2 atbalstu. Projekta “GrassLIFE2: Eiropas Savienības (ES) nozīmes prioritāro zālāju biotopu atjaunošana un to dažādas izmantošanas veicināšana” mērķis ir atjaunot dabiskās pļavas Latvijā, sadarbojoties ar zālāju īpašniekiem un iesaistot plašāku sabiedrību.