Latvijas Dabas fonds LAMPĀ aicināja visus uz zaļajiem randiņiem

06.07.2022

Piektdien, 1.jūlijā siltā vasaras vakarā sarunu festivālā LAMPA aizvadīti ātrie zaļie randiņi ar desmit lieliskām personībām, klimata un vides aktīvistiem. Tas bija Latvijas Dabas fonda rīkots pasākums – ātrā randiņa formātā veidota personiska saruna par videi draudzīgiem ieradumiem un motivāciju tos arī īstenot. Viens cilvēks, piecas minūtes (un arī iepriekš sagatavoti glābējjautājumi) – tā bija šo dzīvīgo sarunu formula.

Sarunu festivāla LAMPA apmeklētāji iesaistījās nopietnās un ne tik nopietnās sarunās par dabu, vidi un klimatu. Gaisā virmoja uzlādēta enerģija un sajūtas kā bišu stropā, kur pie katra galdiņa ar smaidiem uz sejas tika apspriestas dažādas tēmas. Ar Rūtu Sniedzi-Kretalovu, Latvijas Dabas fonda eksperti, botāniķi, varēja aprunāties par pļavām, augiem un dabiskajiem zālājiem. Par bitēm un biteniekiem uzzināt bija iespējams pie Latvijas Dabas fonda padomes priekšsēdētāja un bitenieka Andreja Brieža. Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas pārstāvis Raivis Bahšteins savos randiņos runāja par bioloģiskās lauksaimniecības tēmām. Par to, vai pesticīdi jau ir visur, varēja uzzināt, aprunājoties ar Janu Simanovsku no Ekodizaina kompetences centra. Ātrā randiņā ar Aneti Ozoliņu, sociālo tīklu satura veidotāja, kas pazīstama arī kā @paradimodi, viņa pastāstīja, kā ar garderobi atstāt mazāku ietekmi uz vidi. Radio TEV ētera personība, sociālo tīklu satura radītājs Lauris Zalāns pie sava galdiņa gan jokoja, gan stāstīja, kas ir viņa vide. Zaļajās sarunās Māris Olte, pētnieks, TV raidījumu vadītājs, pastāstīja par zivju aizsardzību un vai no TV ekrāna var iemācīties dabu. Dabas aizsardzības pārvaldes ģenerāldirektors un botāniķis Andrejs Svilāns savus sarunu biedrus aizrāva ar stāstiem par viņa interesantajām kolekcijām - viena no tām smilšu graudiņu kolekcija. Komiķis, grupas “Singapūras Satīns” reperis Edgars Bāliņš ļāva ne tikai sev uzdot jautājumus, bet labprāt izjautāja arī pie sevis atnākušos gan par Eirovīziju, gan dabas aizsardzību. Savukārt par pārgājieniem un ceļošanu varēja izrunāties ar ceļotāju un Instagram personību Agnesi Skunstiņu.

Pasākumam vieglumu un jautrības dzirksti piešķīla vakara vadītājas Elīna Geida un Anete Bendika no improvizācijas teātra “Divas”. Dāmas turēja pulsu uz taimera un ik pa piecām minūtēm skandināja trejdeksni kā zīmi, ka randiņš ir noslēdzies un ir laiks galdiņu maiņai, bet iesākto sarunu būs iespēja turpināt kādā no nākamajām randiņu piecminūtēm.

Sarunu gaisotni papildināja īsfilma “Ienāc dabiskajā pļavā!”, Swedbank Ilgtspējas skatuvi, kur notika pasākums, pieskandinot ar putnu dziesmām un kukaiņu sisināšanu. Filma tapusi ar Eiropas Komisijas finansiālu atbalstu projekta GrassLIFE ietvaros pēc Latvijas Dabas fonda pasūtījuma. 

Pasākums veidots Latvijas Dabas fonda īstenotā projekta “Game On: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt!” ietvaros.

Foto: Aivars Ivbulis

 

Agnese Skunstiņa ir gatava zaļajam randiņamLauris Zalāns un Edgars Bāliņš Zaļo randiņu vadītājas Elīna Geida un Anete BendikaRūta Sniedze - Kretalova ar interesi vēro notiekošoRūdolfs Kugrēns vēl skatītāju rindāsZaļo randiņu skatītāji ar aizrautību vēro notiekošoAndrejs Briedis un viņa viesisZaļajos randiņos zuz kā bišu stropāAnete Ozoliņa ar saviem viesiemAndrejs Svilāns stāsta par savām kolekcijāmRaivis Bahšteins un viņa viesi