Latvijas Dabas fonds piedalās sarunu festivālā LAMPA ar diskusiju “Jaunieši un klimata skumjas: Kā atvēsināt prātu un dzīvot tālāk?”

24.08.2020

4. septembrī 13:00 – 14:00 tiešsaistē festivāla LAMPA mājaslapā un Latvijas Dabas fonda Facebook platformā, kā arī klātienē kinoteātra Splendid Palace lielajā zālē norisināsies diskusija “Jaunieši un klimata skumjas: Kā atvēsināt prātu un dzīvot tālāk?”, kurā piedalīsies ilgtspējas pētnieks Elgars Felcis, ārsts-psihoterapeits Artūrs Miksons, kā arī klimatam draudzīga dzīvesveida entuziasts Edgars Fresh jeb Edgars Feščenko, un to vadīs zinātnes žurnāliste Sandra Kropa. Saruna tiek rīkota Latvijas Dabas fonda projekta “Game On: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt!” ietvarā.

Par to, vai klimata pārmaiņas notiek, diskusijas vairs nerodas — mēs zinām, ka pēdējos gados klimata pārmaiņas ir straujākās pēdējo 2000 gadu laikā. Izmaiņas ir un būs ne tikai dabā un ekosistēmās, tās piedzīvosim arī mēs paši ikdienā. Līdz ar to cilvēki arvien biežāk piedzīvo arī ar klimata izmaiņām radītas psiholoģiskas parādības: skumjas, satraukumu, neziņu par nākotni. Šīs izjūtas īpaši piemeklē jauniešus. Lielā neziņa par nākotni liek šaubīties par daudzām izvēlēm šodien, piemēram, vai varam atļauties radīt bērnus? Ko klimata pārmaiņas atņems, kā ietekmēs nākotni? Un galu galā — kā dzīvot dzīvojamu dzīvi klimata pārmaiņu ēnā? Par klimata pārmaiņām, to radītajām skumjām un citām emocijām, kā arī par to, kā dzīvot tālāk — šajā diskusijā.

Diskusijā “Jaunieši un klimata skumjas: Kā atvēsināt prātu un dzīvot tālāk?” piedalīsies Latvijas Universitātes pētnieks un pasniedzējs, Latvijas Permakultūras biedrības vadītājs Elgars Felcis, ārsts-psihoterapeits, RSU Psihosomatikas klīnikas virsārsts un RSU Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas katedras docētājs Artūrs Miksons, kā arī klimata aktīvists un influenceris Edgars Fresh jeb Edgars Feščenko. Sarunu moderēs Latvijas Radio un Latvijas TV raidījumu vadītāja, zinātnes žurnāliste un raidījumu veidotāja Sandra Kropa. 
Diskusiju būs iespējams pieredzēt gan attālināti, gan klātienē. Lai vērotu to tiešsaistē, nepieciešams doties uz https://festivalslampa.lv/lv/programma/pasakumi/1342 un izvēlēties opciju šeit būs tiešraide. Diskusija būs skatāma arī Latvijas Dabas fonda sociālās vietnes Facebook profilā. Pasākums norisināsies kinoteātra Splendid Palace (Elizabetes iela 61, Rīga) lielajā zālē, un to ir iespējams apmeklēt klātienē. Lūdzam sekot līdzi informācijai festivāla LAMPA mājaslapā, kā arī Latvijas Dabas fonda Facebook profilā par to, vai un kā nepieciešams reģistrēties klātienes apmeklējumam.

Gan tiešsaistē, gan klātienē diskusija norisināsies 4. septembrī 13:00 – 14:00. Saruna notiks latviešu valodā. Diskusiju “Jaunieši un klimata skumjas: Kā atvēsināt prātu un dzīvot tālāk?” organizē Latvijas Dabas fonds projekta “Game On: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt!” ietvarā. Projekts “Game On: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt!” ir kopīga vides organizāciju iniciatīva 8 Eiropas valstīs, kuras mērķis ir padziļināt jauniešu izpratni par klimata pārmaiņām un to, kā ar individuālām rīcībām iespējams sekmēt ilgtspējīgu un klimatam labvēlīgu attīstību, kā arī aicināt jauniešus iesaistīties “klimata spēlē” – kļūt par klimata aktīvistiem. To līdzfinansē ES DEAR (Development Education and Awareness Raising) programma un Kultūras Ministrija.

Vairāk informācija par pasākumu: https://festivalslampa.lv/lv/programma/pasakumi/1342
Latvijas Dabas fonda Facebook platforma: https://www.facebook.com/dabasfonds/