Pilsētas pļavu talku rudens turpinās!

24.10.2022

Latvijas Dabas fonds sadarbībā ar Rīgas Domi un apkaimju biedrībām turpina Rīgā veidot pilsētas pļavas – savvaļas augu oāzes, kas bagātina pilsētvidi un palīdz saglabāt augu sugas. Tieši oktobris ir īstais laiks, lai to darītu! Šoruden pilsētas pļavas jau ir izveidotas Ķengaraga promenādē, Čiekurkalnā, Dreiliņkalna pakājē, zālājā Kurzemes prospektā pie Imantas tirgus, Jūrmalas gatvē pie LU Botāniskā dārza, Dzirciema ielā pretī Stomatoloģijas institūtam un Ēbeļmuižas parkā. Gaidāmajās nedēļas nogalēs visi ir aicināti piedalīties noslēdzošajās pilsētas pļavu ierīkošanas talkās Mežaparkā, Uzvaras parkā un zālāju nogāzēs pie Akmens tilta.

“Par 2022. gada dzīvotni Latvijas Dabas fonds iecēla pilsētu – kā vietu, kur arī mājo daba un kas kļūst arvien nozīmīgāka dabas daudzveidības saglabāšanai. Pilsētas pļavu talkas ir lieliska iespēja katram piedalīties dabas ienešanā pilsētā un padarīt reālu un vērtīgu darbu dabas saglabāšanai kopumā. Pilsētas pļavu rudens talkās aicinām piedalīties visus, kuriem interesē daba, pļavas un ir vēlēšanās padarboties un arī iemācīties ko jaunu,” stāsta Latvijas Dabas fonda projekta “Pilsētas pļavas” koordinatore Rūta Sniedze-Kretalova.

Šogad Pilsētas pļavu teritorijās talkas tiek organizētas nedēļas nogalēs no 8. oktobra līdz 6. novembrim un līdz šim tās ierīkotas Ķengaraga promenādē, Čiekurkalnā un citās vietās Rīgā. 29. un 30. oktobrī, kā arī 6. novembrī noslēdzošās Pilsētas pļavu talkas norisināsies šādās teritorijās:

29.10. 11.00 Ezermalas iela, sadarbībā ar Mežaparka attīstības biedrību
30.10. 11.00 Uzvaras parks, sadarbībā ar apvienību “Apeirons”
6.11. 11.00 Akmens tilts, sadarbībā ar biedrību  “Pilsēta cilvēkiem”

Pilsētas pļavu talkās Latvijas Dabas fonda eksperti pastāstīs par Gada dzīvotni un to, kāpēc tiek veidotas pilsētas pļavas, kādas sugas tajās tiek sētas un kādas puķes iespējams gaidīt. Liela daļa pilsētas pļavās sējamā sēklu materiāla ir ievākuši seniori, iesaistoties akcijā “Seniori Latvijas pļavu nākotnei”. Latvijas Dabas fonds izsaka vislielāko pateicību akcijas dalībniekiem, kuri skaidri parādīja, ka dabas saglabāšanā var iesaistīties ikviens!

Talkās kopīgi ar iedzīvotājiem tiks veikta augsnes līdzināšana, nolasot liekās zāles velēnas un nolīdzinot augsni, bet pēc tam tiks iesēts katrai vietai īpaši sagatavots Latvijas savvaļas sēklu maisījums. Talkas noslēgumā paredzēta tēja, uzkodas un sarunas. Dalībnieki ir aicināti ģērbties atbilstoši laikapstākļiem, jo talkas nav paredzēts atcelt vai pārcelt nelabvēlīgu laikapstākļu gadījumā. Latvijas Dabas fonds ierobežotā daudzumā nodrošinās darba cimdus, grābekļus un ķerru, tomēr talkas dalībnieki aicināti ņemt līdzi arī savus tehniskos līdzekļus.

Plašāka informācija par Pilsētas pļavu talku norises vietām meklējama Latvijas Dabas fonda “Facebook” kontā vai vietnē pilsetasplavas.lv.

Piedāvājam nelielu atskatu no talkas Dreiliņkalna nogāzē! Bilžu autors: Sergejs Skopincevs

Projektu "Pilsētas pļavas" finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par šīs publikācijas saturu ir atbildīgs Latvijas Dabas fonds, un tas var neatspoguļot Sabiedrības integrācijas fonda oficiālo viedokli vai politiku.