Politiķu diskusija "Zaļais Grils" - kā sasniegt 25% bioloģisko lauksaimniecības zemju 2030. gadā?

17.12.2020

Latvijas Dabas fonds, Pasaules Dabas fonds, Latvijas Ornitoloģijas biedrība, Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija un biedrība “Zaļā brīvība” projektā "Zaļais Barometrs" turpmākos trīs gadus analizēs un vērtēs politiskās norises un politiķu rīcību no vides, dabas un klimata perspektīvas. "Zaļais Barometrs" ietvaros regulāri norisināsies diskusijas "Zaļais Grils" - tās ir plānotas gan saistībā ar vēlēšanām, gan arī par aktuāliem jautājumiem projekta norises gaitā. 3. decembrī norisinājās pirmais "Zaļais Grils" pasākums par bioloģiskās lauksaimniecības attīstību Latvijā.

3. decembra "Zaļais Grils" diskusijā piedalījās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārais sekretārs, partiju apvienības «Attīstībai/Par!» Saeimas frakcijas deputāts Artūrs Toms Plešs, Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs, partijas "Nacionālā apvienība" biedrs Jānis Grasbergs, partijas "Zaļo un zemnieku savienība" Saeimas frakcijas deputāts, Latvijas Zemnieku savienības priekšsēdētājs Armands Krauze un Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs, partiju apvienības «Attīstībai/Par!» Saeimas frakcijas deputāts Ilmārs Dūrītis. "Zaļā Grila" diskusiju moderēja žurnāla "BIOLOĢISKI" galvenais redaktors Raivis Bahšteins, ar dalībniekiem pārrunājot stratēģijas "No lauka līdz galdam" īstenošanas procesu un citus būtiskus jautājumus.

Kā sekmēt bioloģiskās lauksaimniecības attīstību Latvijā? Kāda stratēģija tiks izmantota šim nolūkam? Uz šiem un citiem jautājumiem bioloģiskās lauksaimniecības kontekstā 3. decembra "Zaļais Grils" diskusijā pūlējās atbildēt politiķi. Diskusija skatāma šeit.

Ekrānšāviņš no diskusijas "Zaļais Grils" tiešraides 3. decembrī.

Paralēli "Zaļais Grils" diskusijām tiks veidoti regulāri politikas apskati, kuros tiks aplūkotas aktualitātes saistībā ar vides, dabas un klimata jautājumiem, taču centrālās norises saistīsies ar vēlēšanām – “Zaļais Barometrs” analizēs un vērtēs partiju programmas 2021. gada pašvaldību vēlēšanu laikā un 2022. gada Saeimas vēlēšanās. Projekta "Zaļais Barometrs" partneri arī sniegs savu redzējumu par to, kas būtu galvenie “zaļie” darbi, kuri ietverami partiju programmās. Politiķi tiks aicināti uz “Zaļajiem testiem”, lai pārbaudītu, kādas ir viņu zināšanas par vides jautājumiem un pašu videi draudzīgie paradumi. Projekta "Zaļais Barometrs" gaitā nāks klajā “Zaļā barometra” podkāsts, kurā runāsim par vides politiku ar dažādiem ekspertiem.

Projekta "Zaļais Barometrs" partneri ir organizācijas, kurām ir vairāku gadu desmitu pieredze savā jomā – tā Latvijas Dabas fonds, Pasaules Dabas fonds un Latvijas Ornitoloģijas biedrība pievērsīsies dabas daudzveidības un vides jautājumiem, Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija vērtēs lauksaimniecības politiku un tās ietekmi uz vidi, savukārt biedrība “Zaļā brīvība” galvenokārt vērtēs klimata un enerģijas politiku. Projekts "Zaļais Barometrs" norisināsies līdz 2023. gada 1. oktobrim.

Projekts "Zaļais Barometrs" iespējams, pateicoties Aktīvo iedzīvotāju fondam. Aktīvo iedzīvotāju fonds ir Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) un Norvēģijas finanšu instrumentu programma, kuras darbībai finansējums piešķirts 15 Eiropas valstīs. Projektu "Zaļais Barometrs" finansiāli atbalsta Norvēģija, Islande un Lihtenšteina. EEZ un Norvēģijas granta apjoms ir 104 800 Eiro. Par projekta "Zaļais Barometrs" saturu atbild Latvijas Dabas fonds.

Plašāka informācija par Aktīvo iedzīvotāju fondu pieejama šeit.