Sākam jauno sezonu tiešraidēm no putnu ligzdām!

09.03.2017

Latvijas Dabas fonds (LDF) šajā pavasarī sāk jau sesto sezonu tiešraidēm no putnu ligzdām. Jau kopš 2012. gada LDF izvieto interneta tiešraides kameras pie aizsargājamo putnu ligzdām – gan sabiedrības izglītošanai, gan pētniecības nolūkos. Šobrīd tiešraidē var vērot trīs ligzdas – Durbes jūras ērgļu, Sēlijas melno stārķu un Rīgas vistu vanaga. Tiešraides pieejamas LDF YouTube kanālā, portālā dabasdati.lv, kā arī LMT Straumē. Šogad plānots uzstādīt kameru arī pie jaunas zivju ērgļu ligzdas. Paredzēts arī kāds pārsteigums – jauna kamera ar līdz šim nebijušām tehnoloģiskām iespējām pie jaunas ligzdas, taču vērojamo sugu paturam noslēpumā līdz aprīļa sākumam.

Divās ligzdās - jūras ērgļu (Kurzemē, Durbes novadā) un vistu vanagu (Rīgā) – tiešraide tika nodrošināta arī ziemā, un ikviens varēja sekot līdzi notikumiem ligzdās. Abas sugas ir nometnieki, kas nozīmē, ka rudenī nedodas uz siltām zemēm, bet paliek tepat Latvijā, veicot īsākus vai tālākus lidojumus no savas ligzdošanas teritorijas.

Seriāls jūras ērgļu ligzdā

Jūras ērgļu ligzdā rudenī uzradās jauni saimnieki – jūras ērgļu pāris Vents un Šilute, kuri cītīgi nodarbojās ar ligzdas atjaunošanas darbiem, kas viesa cerības uz veiksmīgu ligzdošanu 2017. gada pavasarī. Diemžēl kopš 27. janvāra ligzdā vairs netika redzēta jūras ērgļu mātīte Šilute - par viņas pazušanas iemesliem var izteikt tikai minējumus. Neilgu laiku pēc Šilutes nozušanas, 29. janvārī, ligzdā uzradās jauna jūras ērgļu mātīte ar Lietuvas gredzeniem, kas centās iekarot Venta simpātijas. Šīm attiecībām nebija lemts turpinājums, un, nomainoties vēl vienai potenciālajai partnerei, jūras ērglis Vents pameta ligzdu un pēdējo reizi tajā tika redzēts 11. februārī. Kā ligzdošana izvērtīsies Durbes ligzdā šogad neviens nevar prognozēt, jo līdz ar stabilā pāra Šilutes un Venta izjukšanu janvāra beigās, ligzdā jau uzturējušies vairāki citi jūras ērgļu pāri, kā bija vērojams ērgļu kautiņš.

Vistu vanags rosās, stārķus vēl gaidām

Arī Rīgas vistu vanagu ligzdā februārī ir atsākusies aktīvāka rosība – abi putni ķērušies pie ligzdas atjaunošanas darbiem. Līdz olām gan vēl jāpaciešas – iepriekšējos divos gados šajā ligzdā olas tika izdētas aprīļa pirmajā pusē.

3. martā tika atsākta tiešraide no melno stārķu ligzdas Sēlijā, pie kuras kamera tika uzstādīta 2015. gadā un divus gadus pēc kārtas varēja sekot līdz veiksmīgai ligzdošanai.

Marta sākumā atklājās, ka ziemā ligzdas kokam nolūzis liels zars, kas krītot ir nolauzis vienu no ligzdu balstošajiem zariem, turklāt palicis iekāries ligzdā. Ornitologi ar profesionāla arborista palīdzību veica koka apsekošanu un zars tika nozāģēts, lai stārķi, atgriežoties no ziemošanas vietām, varētu arī šajā sezonā uzsākt veiksmīgu ligzdošanu. Melnie stārķi no ziemošanas vietām Latvijā atgriežas marta beigās – aprīļa sākumā, tā ka līdz ligzdošanas sezonas sākumam nedaudz vēl jāpaciešas.

2016. gadā LDF tiešraides kameras vēroja vairāk kā 2 miljoni skatītāju, un tās tiek uzskatītas par vienām no tehnoloģiski vislabāk nodrošinātajām dabas tiešraidēm Eiropā. Tiešraides kameru darbību nodrošina sabiedrības atbalsts – uzņēmumu un cilvēku ziedojumi.

Paldies mūsu atbalstītājiem – Latvijas Mobilais telefons, SIA Mikrotīkls un SIA Rewind, kā arī visiem privātajiem ziedotājiem.

Ziedot tiešraidēm var arī on-line.

SKATIES:

LDF Youtube kanāls

Portāls Dabasdati.lv 

LMT Straume 

Uzzini par jaunākajiem notikumiem ligzdās un dalies redzētajā Dabasdatu forumā.

Ziņa sagatavota LVAF finansēta projekta "Sabiedriskās pētniecības attīstīšana uz dabas novērojumu platformas Dabasdati.lv bāzes" ietvaros