Zviedrijas WWF ekspertes vizīte Latvijas saimniecībās

24.04.2013

Projekta SNOWBAL ietvaros 8.-11. aprīlī notika WWF (World Wide Fund for Nature) Zviedrijas Dabisko zālāju gaļas programmas (Naturbeteskött/Pasture Beef) nacionālās koordinatores Annas Džemisones (Anna Jamieson) vizīte Latvijā. Vizītes mērķis bija iepazīties ar gaļas liellopu audzēšanas praksi Latvijā, kā arī dalīties Zviedrijas pieredzē par Dabisko zālāju gaļas programmas nozīmi bioloģiskās daudzveidības saglabāšanā lauku ainavā un saimniecību ekonomiskā izaugsmē.

Kopā ar Zviedrijas eksperti Latvijas Dabas fonda pārstāvji apmeklēja vairākas gaļas liellopu audzēšanas saimniecības Latvijā. 9. aprīlī iepazināmies ar pieredzi Kurzemes saimniecībās „Valti”, „Celmiņi” un „Krikši”.  Visās apmeklētajās saimniecībās liellopi vasaras laikā atrodas ganībās, no kurām vismaz daļa ir bioloģiski vērtīgie zālāji. Ganībās augušu liellopu gaļa ir videi draudzīga augstas kvalitātes gaļa, kas iegūta no dabīgos zālājos ganītiem lopiem. Tās ražošana nodrošina noteces samazināšanu un vides stāvokļa uzlabošanu ražojošās saimniecībās. Tādejādi, šādas metodes izmantošana atbilst projekta SNOWBAL mērķim -  demonstrēt ilgtspējīgas apsaimniekošanas metodes, kas samazina barības vielu noteci uz Baltijas jūru. Vairāk par Ganībās augušu liellopu gaļa lasiet šeit.

10.aprīlī pieredzes apmaiņas brauciena dalībnieki iepazinās ar pieredzi Vidzemes saimniecībās „Vekši”, „Krastiņi” un SIA „Kalnmuiža”.

Apmeklētajās saimniecībās diskutējām par produktu tirdzniecības dažādām stratēģijām, kas ļautu palielināt ienākumus no augstvērtīgo gaļas produktu tirdzniecības. Zviedrijas eksperte iepazinās ar dažādiem saimniecību attīstības modeļiem, lai vēlāk šīs zināšanas iekļautu grāmatā, kas tiks veltīta gaļas liellopu audzēšanas praksei valstīs ap Baltijas jūru.

11.aprīlī viesnīcā „Baltvilla” Baltezerā notika Latvijas Dabas fonda projekta SNOWBAL un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC)  realizētā projekta Baltic Deal kopēji rīkots starptautisks seminārs „Ekonomiski izdevīga gaļas liellopu audzēšana bioloģiskās daudzveidības un tīras vides saglabāšanai”. Zviedrijas eksperte Anna Džemisone bija galvenā lektore šajā seminārā un savās prezentācijās iepazīstināja ar Zviedrijas pieredzi ganībās augušas liellopu gaļas tirdzniecībā un sadarbības veidošanā starp lauksaimniekiem, tirgu un patērētājiem. Seminārā notika diskusijas arī par zālāju bioloģiskās daudzveidības un vides kvalitātes saglabāšanas aspektiem liellopu gaļas ražošanā.

Seminārā rādītās Zviedrijas ekspertes Annas Džeisones prezentācijas pieejamas elektroniski:

High Quality Beef from High Nature Value Grasslands (2.03 MB)

Liellopi un tīrs ūdens 1.daļa (2.03 MB)
Liellopi un tīrs ūdens 2.daļa (1.44 MB)
Liellopi un tīrs ūdens 3.daļa (1.07 MB)

Semināra "Ekonomiski izdevīga gaļas liellopu audzēšana bioloģiskās daudzveidības un tīras vides saglabāšanai" video skatāms šeit.


Diskusijas saimniecībā „Krastiņi”


Diskusijas saimniecībā „Vekši” – saimnieki Ainis un Sanita var lepoties ar labi dokumentētu savas saimniecības attīstības vēsturi.


Seminārs „Ekonomiski izdevīga gaļas liellopu audzēšana bioloģiskās daudzveidības un tīras vides saglabāšanai” viesnīcā „Baltvilla”, Baltezerā

Jānis Reihmanis, Latvijas Dabas fonds

 

 

Ar papildus informāciju par SNOWBAL projektu var iepazīties projekta partneru mājas lapās: www.ldf.lv, http://www.snowbal.net/.