Gada dzīvotne 2017 - LAUKU SĒTA

10.01.2017

Latvijas Dabas fonds (LDF) paziņo, ka šogad Gada dzīvotne Latvijā ir lauku sēta. Tā izvēlēta tāpēc, ka tradicionālai lauku sētai ir ievērojama loma dabas daudzveidības uzturēšanā Latvijas lauku ainavā, turklāt gan senas, gan jaunas lauku sētas bioloģisko daudzveidību var ietekmēt ikkatrs saimnieks – vai nu noplicināt, vai tieši otrādi – kopt un vairot. Senākās lauku sētas ir arī Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma un latviskās identitātes daļa, ko LDF īpaši aicina atcerēties saistībā ar tuvojošos Latvijas simtgadi.

Lauku sēta "Jaun-ieviņas" Raunas pagastā. Priekšplānā esošais vecais koks saglabāts gan kā ainavisks elements, gan kā māvieta un barošanās vieta dažādām sīkbūtnēm.

Lauku sētas augu un dzīvnieku sugu daudzveidību nodrošina un atbalsta gan pagalms un dārzs, gan lauku sētas ēkas. Tā ēku pakši un spraugas, malkas kaudzes ir raksturīga ligzdošanas vieta pelēkajam mušķērājam un Latvijas nacionālajam putnam – baltajai cielavai. Liela daļa Latvijas bezdelīgu populācijas nevarētu pastāvēt, ja nebūtu lauku sētām raksturīgo ligzdošanas vietu kūtīs un citās saimniecības ēkās pie sijām un jumtu spārēm. Piemājas koku dobumos un saimnieku izliktos putnu būros ligzdo zīlītes, mājas strazdi, svīres, tītiņi un erickiņi. Vecāku liepu un ozolu dobumos mājo gan lielā zīlīte, gan meža pūces un nakts dzīvnieki – sikspārņi, kas ziemu pārlaiž lauku māju pagrabos. Augļu kokos un krūmos patīk ligzdot gaišajam ķauķim, kaņepītim, dadzītim, dižknābim un vēl daudziem citiem putniem, bet dzīvžogi, maijrozīšu vai ceriņu krūmāji ir arī ežu un cirslīšu dzīves vieta. Vēl bagātāka ir lauku sētas kukaiņu pasaule. Savukārt lauku sētas pagalma zālienā vairāk nekā citur sastop augu sugas, kuras pielāgojušās nomīdīšanai – piemēram, lielo ceļmalīti, maura kumelīti.

Visi lauku sētas iemītnieki var būt labi palīgi cilvēkiem, jo tie pasargā dārzu no pārmērīgas kaitēkļu savairošanās un palīdz augu apputeksnēšanā. Turklāt daudzveidība lauku sētā bagātina ainavu un priecēs tās iemītniekus ar daudzveidīgām krāsām, skaņām un smaržām.

Eži ir ļoti bieži sastopami lauku sētas iemītnieki, kuriem patīk dzīvot vai paslēpties lapu un zaru kaudzēs vai maijrozīšu krūmos. Foto: Aivars Petriņš.

Lai lauku sētās varētu dzīvot kupls augu, putnu, zvēru, kukaiņu un citu dzīvnieku pulks, ir svarīgi saimniekot ar izpratni par dabas vērtībām. Turklāt daudzi dabai draudzīgi darbi lauku sētā ir pavisam vienkārši paveicami. Latvijas Dabas fonds iesaka:

  • Atstāj dārzu stūros neizpļautas vietas, lapu un zaru kaudzes, kas ir svarīga dzīvesvieta ežiem, ciršļiem un daudziem citiem sīkiem dzīvniekiem.
  • Veido komposta kaudzes – tās ir nozīmīgas ne tikai dārza mēslošanai, bet ir arī kā dažādu sīku dzīvnieku barošanās un dzīves vieta.
  • Ļauj bezdelīgām un mājas čurkstēm ligzdot saimniecības ēku iekšpusē un pažobelēs, bet, ja putnubērnu mēsli ir pārāk traucējoši, novieto speciālas ligzdu pamatnītes kādā citā, putniem piemērotā vietā.
  • Saudzē bēniņos, sienu spraugās dzīvojošus sikspārņus, bet, ja tie traucē vai tuvojas remonts, kas izpostīs sikspārņu dzīves vietu, nodrošini alternatīvu – izgatavo un uzstādi sikspārņu būri. Ja pagrabā ziemo sikspārņi, centies tos traucēt pēc iespējas mazāk.
  • Atstāj dārzā dobumainu ābeli, kā arī saudzē citus vecos kokus pie mājām. Saglabā arī pa kādam nokaltušam kokam vai vismaz koka zaram – tā nodrošināsi dzīvesvietu kukaiņiem, kas, savukārt, kļūs par putnu barību.
  • Ceriņi, vilkābeles, pīlādži, rožu krūmi un mežvīni dārzā ne tikai to izdaiļos, bet arī nodrošinās barību caurceļojošiem un ziemojošiem putniem – meža strazdiem, zīdastēm, svilpjiem.
  • Laikā, kad ir biezs sniegs, nodrošini barību putniem. Īpaši tā nepieciešama laukirbēm, kas netiek klāt nezāļu un augu sēklām. Tāpēc paber nomīdītos laukumiņos graudus, pelavas, sēklas.
  • Izvieto dārzā putnu būrus.
  • Nebaidies dārzā atstāt nokaltušas puķes, savukārt sētmalē kādu dadžu vai vībotņu ceru, jo ziemā ar to sēklām barosies putni.
  • Lielajos kokos, it īpaši eglēs, piestiprini pūču būri vai ierīkot ligzdas pamatni stārķim.
  • Izveido kukaiņu “hoteli” un mājvietu vardēm! Bluķī izurbtos caurumos vai niedru saišķos labprāt dzīvo vientuļās bites un citi derīgi kukaiņi, uz sāniem noliktā māla puķu podiņā, kurā iebāzts sausas zāles kušķis var ieviesties kamenes, bet pat pavisam neliels dīķītis vecinās varžu un krupju klātbūtni.
  • Neveido mauriņu, kur aug tikai viena veida zāle, bet gan sugām bagātu dabisko zālāju. Saglabā dabiskām pļavām, mežiem vai kāpām raksturīgu augāju, ja tāds jau ir pie mājas. Vismaz dažās vietās ļauj augiem noziedēt, lai veicinātu to sēklu izplatīšanos.
  • Lauku sētas pagalmā un apkaimē neizmanto sintētiskās agroķimikālijas.

Latvijas Dabas fonds aicina katru savā lauku sētā novērtēt un izmantot to, kas ir dabīgs. Katrs pagalms un katra lauku sēta ir savdabīga dzīvotne, kurā sadzīvo cilvēks, augi un dzīvnieki. Ja saimniekojam dabai draudzīgi, lauku sētā varam rast lielas dabas vērtības, un mūsu katra iespējās ir par tām parūpēties.

LDF Gada dzīvotni nosauc kopš 2015. gada, lai pievērstu sabiedrības uzmanību dabas daudzveidības saglabāšanas nozīmei. Gada dzīvotne 2015 bija bioloģiski vērtīgie zālāji, bet Gada dzīvotne 2016 – niedrāji.