Latvijas Dabas fonds aicina uz Dabas telti sarunu festivālā LAMPA

21.06.2017

Sarunu festivāls LAMPA ir vieta domāšanai, viedokļu mijiedarbībai, sarunām un diskusijām. Šogad tajās piedalīsies arī Latvijas Dabas fonds ar Dabas telti. Būsim festivālā sestdien, 1. jūlijā no 10:00 līdz pašam vakaram.

Nesen veikts pētījums rāda, ka 81% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka daba ir mūsu nacionālais lepnums, 94% ir pārliecināti, ka daba ir saudzējama. Tajā pašā laikā tikai 8% domā, ka Latvijas sabiedrība ir dabai draudzīga. Dabas aizsardzības darbu īstenotāji regulāri saskaras ar negatīvu attieksmi un neizpratni. Kāpēc mīlestība pret dabu netop par iejūtīgu attieksmi pret dabas vērtībām? Kāpēc dabas saudzēšanas pasākumi bieži tiek uztverti kā apgrūtinošs ierobežojums? Iespējams, ka viens no iemesliem ir tas, ka dabas aizsardzības eksperti sargā dabu, bet mazāk laika velta sarunām ar cilvēkiem.

Tieši tāpēc Dabas telts būs atvērta sarunām par dabas vērtībām, to aizsardzību un saudzēšanu. Tajās piedalīsies Latvijas Dabas fonda un Baltijas Vides foruma eksperti. Kas norisināsies Dabas teltī visas dienas garumā?

Plkst. 10.00 sāksim rītu ar Pļavas brokastīm, ko organizē Baltijas Vides forums. Dzerot zāļu tēju un nobaudot kādu gardumu, izzināsim pļavas sniegto labumu daudzveidīgumu. Cik dažādi un nozīmīgi ir pļavas sniegtie labumi un vai iespējams tos novērtēt? Kāpēc pļavām ir vajadzīgs cilvēks? Kāpēc svarīgi tās apsaimniekot? Cik svarīgs ainavas elements ir pļava tieši Cēsu apkārtnē? Brokastu dalībnieki varēs sniegt savu vērtējumu pļavu ekosistēmu nozīmīgumam, balsot un diskutēt par to līdz plkst. 12.00. Piedalās vides ekspertes Kristīna Veidemane un Anda Ruskule.

Visas dienas garumā Dabas teltī varēs vērot izzinošas dabas filmas, tiešraides no aizsargājamo putnu ligzdām, tikties ar dabas aizsardzības ekspertiem. Aicināsim iepazīties ar www.dabasdati.lv – vietni, kurā iespējams ziņot par novērojumiem dabā, reģistrēties tajā un uzreiz arī ziņot par dabas daudzveidību LAMPĀ – Cēsīs un tieši pils parkā.

Savukārt dienas otrajā pusē plkst.16.00 aicināsim uz diskusiju “Kāpēc sargāt dabu?”. Šis ir vienkāršs, bet bezgala sarežģīts jautājums. Kāds man, modernam pilsētniekam, labums no tā, ka tiek aizsargāts mazais ērglis? Kāpēc man vajadzētu ko ierobežot savā darbībā kādas aizsargājamas kukaiņu vai augu sugas dēļ? Dabas aizsardzība – tas ir mūsu morālais pienākums, nepieciešamība vai kaprīze? Kas notiku, ja mēs pārstātu sargāt dabu? Latvijas labākie dabas aizsardzības eksperti būs jūsu rīcībā, lai atbildētu arī uz pašiem asākajiem jautājumiem. Sarunā piedalīsies dabas aizsardzības eksperti Viesturs Lārmanis, Jānis Ķuze, Lelde Eņģele, Andrejs Briedis, arborists Edgars Neilands, sociālantropologs Kārlis Lakševics, diskusiju moderēs žurnāliste Daina Jāņkalne. 

Tie, kas atnāks uz Dabas telti un pateiks paroli “Visu labu, sargi dabu!” saņems mazu dāvaniņu, kas, protams, saistīta ar dabu.

Titulfoto: Aivars Petriņš