Aicinām sveikt Durbes jūras ērgļu pirmo cāli ar ziedojumu tiešsaistes kameru uzturēšanai

14.04.2023

Latvijas Dabas fonda tiešraidē no jūras ērgļu ligzdas Durbē priecīgas ziņas – 13. aprīlī izšķīlies pirmais cālis. LDF aicina visus skatītājus pasniegt jūras ērgļiem Mildai un Voldim un pirmajam mazulim pasniegt dāvanu – ziedojumu tiešsaistes kameru darbības nodrošināšanai šajā gadā. Lai pilnvērtīgi nodrošinātu kameru darbību līdz sezonas beigām vēl nepieciešami 3000 eiro. Ziedojumu var veikt ar aplikācijas Mobilly starpniecību, kā arī ar pārskaitījumu uz LDF bankas vai PayPal kontu ar norādi “Mildas ģimenei”. 

Pirmā ola jūras ērgļu ligzdā, kas ir populārākā no LDF nodrošinātajām tiešraidēm, tika izdēta 9. martā. Vidēji jūras ērgļu olu perēšanas laiks ir 38 dienas, tātad šis cālis ir sagaidīts pāris dienas ātrāk, nekā prognozēts. Arī kopumā šogad olas jūras ērgļu ligzdā bija izdētas aptuveni nedēļu agrāk kā citus gadus. Iepriekšējos divos gados ligzdošana nebija sekmīga – 2021. gadā mazuļi gāja bojā barības trūkuma dēļ, jo perēšanas laikā pazuda tēviņš Raimis, savukārt pērn, kad Mildai bija pievienojies jaunais partneris Voldis, jau 23. martā apēda sveša jūras ērgļu mātīte.

“Latvijas Dabas fonds tiešraides no putnu ligzdām nodrošina, pateicoties skatītāju ziedojumiem. Katru gadu skatītāji ir atvēlējuši gana daudz, lai mēs varētu nodrošināt tiešraides augstā kvalitātē un bez pārtraukumiem. Šogad tiešraižu tehniskajā sistēmā jāveic daži vērienīgāki atjaunojumi, tāpēc arī izdevumi ir lielāki. Domāju, ka neliels ziedojums dažu eiro apmērā būtu ļoti piemērota dāvana jūras ērgļu ģimenei un galu galā – mums pašiem, skatītājiem,” saka Liene Brizga-Kalniņa, LDF komunikācijas vadītāja.

Jūras ērgļu ligzdā šķilšanos tikmēr gaida vēl divas olas, savukārt arī pārējās LDF tiešraidēs vērojamajās ligzdās arī jau īsti pavasarīga rosība, atgriežas putni un veidojas pāri. Tā zivjērgļu ligzdā manīts iemīļotais tēviņš Teo, atgriezušies arī mazie ērgļi, balto stārķu ligzdā jau izveidojies pāris un parādījusies pirmā ola.

Tiešraides var skatīties:
LDF YouTube kanālā
Dabasdati.lv un www.ldf.lv/tiesraide
https://viedtelevizija.lv/skaties/dabas-tiesraides

Ziedot tiešraižu atbalstam: https://ldf.lv/lv/atbalsti-ldf