Kas notiek Latvijas Dabas fonda tiešraidēs?

29.04.2019

Ir pavasaris, un atkal tūkstošiem cilvēku Latvijā un visā pasaulē seko līdzi tam, kas notiek dabas tiešraidēs – putnu ligzdās un arī pirmās zemūdens kameras ainās no nēģu nārsta vietas.

Melnie stārķi – pēdējais brīdis olai

Aprīļa sākumā atgriezās mums jau no pagājušā gada pazīstamais melno stārķu tēviņš Kaupo, un sāka atjaunot un ar sūnām izklāt iepriekšējās sezonas beigās sabrukušo ligzdu, kā arī saukt draudzeni. Aprīļa pēdējās dienās cerības sagaidīt partneri beidzot piepildījās, taču jāsaka, ka pēdējā brīdī. Var cerēt, ka tagad vērojamā pārošanās būs veiksmīga, taču droši par to varēsim būt pēc aptuveni nedēļas vai desmit dienām, kad veiksmes gadījumā ligzdā būs ola. Ja ligzdošana tiek uzsākta ļoti vēlu, jaunajiem putniem var pietrūkt laika sagatavoties migrācijai un samazinās to iespējas sasniegt ziemošanas vietu.

Melno stārķu skaits Latvijā pēdējos gados samazinās, tāpēc katra pāra ģimenes dzīves veiksme un mazuļi ir nozīmīgi sugas aizsardzībai kopumā.

Ligzda atrodas Siguldas novadā.

Foto no dabasdati.lv foruma.

Zivjērglis atnesis lupatu un gaida meiteni

Zivjērgļu tēviņš Teo, kurš ligzdā mājo jau trešo gadu, mūs šajā nedēļas nogalē pārsteidza, atnesot uz ligzdu sarkanu lupatu. Tā ir pirmā reize, kad tiešraides ligzdās parādās kāda cilvēkam piederoša lieta, jo zivjērgļiem nav raksturīgi nest uz ligzdu šādus objektus. Citiem putniem, piemēram, klijām, ligzdās bieži var redzēt plēves, lupatas un citus cilvēka radītus atkritumus, taču ne ērgļiem. Teo ligzdu apciemojušas arī vairākas potenciālās draudzenes, pēdējā no tām – pavisam jauniņa. Kā liecināja gredzena nolasījums, pēdējā no viešņām bija šķīlusies 2017. gadā, tātad vēl par jaunu kopdzīvei un bērnu radīšanai.

Līdzīgi kā melnajam stārķim, arī zivjērglim ir pēdējais brīdis, lai nodibinātu ciešas attiecības ar partneri un radītu nākamo paaudzi. Vai Teo tas izdosies, redzēsim tuvāko dienu laikā.

Ligzda atrodas Kurzemē.

Foto no dabasdati.lv foruma.

Jūras ērgļi audzina divus mazuļus

Jūras ērgļu mazuļi, kuri izšķīlās 17. un 18. aprīlī, kļūst arvien lielāki un aktīvāki, vecāki tos rūpīgi baro un ar savu ēnu piesedz no saules stariem. Tagad arī ir skaidrs, ka trešā ola neizšķilsies. Ja jūras ērgļiem ir labs barības nodrošinājums, tad tie var izaudzināt arī trīs mazuļus, arī šajā pašā ligzdā pirms vairākiem gadiem aprīlī varējām vērot līdaku kaudzes, kuras viens mazulis nespēja notiesāt. Ja barības mazāk, tad arī lielāka konkurence jauno putnu starpā.

Ligzda atrodas Durbes novadā.

Foto no dabasdati.lv foruma.

Mazie ērgļi

Abās mazo ērgļu ligzdās – gan eglē, gan bērzā – ir izveidojušies pāri, tie rosās, pušķo ligzdas un apčubina viens otru. Barības aina šeit ir pavisam citādāka nekā jūras ērgļu un zivjērgļu ligzdās – te varam redzēt žurkas, strupastes, arī ķirzakas. Cerams, ka pavisam drīz kādā no šīm ligzdās parādīsies ola. Tad arī ligzdā būs vairāk darbības, ko vērot, jo šobrīd mazie ērgļi tajā uzturās diezgan maz.

Mazajiem ērgļiem raksturīga parādība ir kainisms jeb siblicīds – ja izšķiļas divi mazuļi, tad lielākais un stiprākais mazāko noknābā. Otrs mazulis izdzīvo retos izņēmuma gadījumos.

Ligzda bērzā. 

Ligzda eglē. 

Foto no dabasdati.lv foruma. 

Nēģu nārsta vieta Raķupē

Pagājušajā nedēļā sākām tiešraidi no nēģu nārsta vietas Raķupē. Šī kamera ieved zemūdens pasaulē, un rūpīgākie vērotāji šeit pamanījuši jau strauta foreli, asarus, raudas, kā arī upes nēģus un citas zemūdens radības. Jāņem vērā, ka zem ūdens baudāmu redzamību ne vienmēr iespējams nodrošināt, piemēram, pēc lietus ūdens būs duļķaināks un redzamība sliktāka.

Nēģu tiešraides kamera Raķupē. 

 

Vistu vanaga un ūpja ligzdas šogad ir palikušas tukšas, taču arī tajās ir vērts ieskatīties, jo arī šīs šogad neapdzīvotās ligzdas nereti apciemo apkaimes putni. Ūpju gadījumā pie neveiksmes bija vainojams tas, ka tēviņš Bubo tā arī nesagaidīja partneri. Savukārt par vistu vanaga ligzdu mums ir mazāk skaidrības – šo ligzdu vērojam pirmo gadu, un par tās iemītniekiem mums pagaidām nav daudz zināšanu.

Skaties dabas tiešraides un atbalsti tās ar savu ziedojumu!